Mitrovica održava sećanje na Zmaja od Noćaja

0
4005

U Salašu Noćajskom, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica,  jednom godišnje, u prvoj polovini septembra, održava se Sabor u slavu Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja.

Sabor je prethodnih godina obeležio tri važna jubileja: 250 godina od rođenja, 200 godina od smrti i 25 godina od podizanja spomenika vojvodi Stojanu Čupiću.

Veliki rodoljub, vojvoda Stojan Čupić, bio je jedna od najsnažnijih ličnosti iz vremena Prvog i Drugog ustanka protiv turskog nasilja. Pamti se da je bio pravedan, a sirotinji veliki prijatelj i zaštitnik. Osobito se proslavio u bojevima na Salašu, na Mišaru, Bajinoj Bašti, Loznici, Ljuboviji, kod Bijeljine, na Klenju, gde se zajedno sa svojim mačvanskim kapetanima isticao besprimernim junaštvom.

Stojan (Dobrilović) Čupić rođen je u Pivi 1765. godine. Bio je jedan od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka. Rano je ostao bez roditelja, a kao najstariji u porodici sa tri sestre je prešao u Srbiju, i to u Mačvu, u selo Crnobarski Salaš, gde mu je živeo deda po ocu.

Počeo je da se bavi trgovinom stoke, a tu je upoznao i Strahinju Čupića, poreklom iz Noćajskog Salaša, koji ga je posinio, pa je uzeo njegovo prezime.

Kada je počela Buna na dahije, Stojan Čupić, tada već ugledni srpski domaćin, nije časio časa da se priključi pobuni. Kao veliki rodoljub i dobar poznavalac oružja, okupio je četu sastavljenu od jakih mačvanskih momaka i odmetnuo se u ustanike.

Sa svojom družinom je preprečivao drumove i sprečavao kretanje Turcima.

Besmrtnu slavu stekao je u Boju na Mišaru 1806. godine, kada je na tom znamenitom brdu iznad Šapca izazvao i pobedio Musu Sarajliju, slavnog turskog junaka.

Karađorđe je za Zmaja od Noćaja govorio: „Ko mi nadgovori Čupića i natpiše Molera, daću mu što zatraži„.

Zbog njegove hrabrosti, visprenosti i sposobnosti da iz svake borbe izađe kao pobednik, narod ga je prozvao Zmajem od Noćaja. Mnoge legende o Stojanu Čupiću se prepričavaju i dan-danas.

Kada je vojevao u Bajinoj Bašti, tukao se sa silnim begom Zulumbićem. Turčin se toliko preplašio Čupića, da je podbrusio pete i pobegao sa megdana.

Legendarni Zmaj od Noćaja poginuo je 1815. godine u Zvorniku.

Spremao se za Drugi srpski ustanak, ali nije dočekao nove bojeve. Postoje više verzija njegove smrti, ali dve su najpouzdanije: prema prvoj, izdali su ga mačvanski kmetovi, a Turci su ga pogubili. Prema drugoj, potkazao ga je knez Miloš Obrenović i namestio mu ubistvo, jer je bio Karađorđev čovek od poverenja, što Milošu nije odgovaralo.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here