Muke sa izabranim lekarima: DA LI JE U SRBIJI UMRO HIPOKRAT?

0
5662

Da se razumemo, ja nisam član MENSE, ali daleko od toga da sam plavuša. Ipak! Ima li neko pametan u ovoj zemlji da mi objasni neke stvari, jer ja ih, definitivno, ne razumem.

Na primer ovo sa zakazivanjem kod izabranog lekara. Jasno mi je zašto bi svako od nas trebalo da ima svog doktora. Nekad se to zvalo porodični lekar, i to su mogli da priušte sebi oni koji su imali mogućnost i da plate. Pa onda čovek zna porodičnu anamnezu (čitaj: tajne), samim tim, lakše i uspešnije će lečiti svoje pacijente. U svakom slučaju to bi trebalo da bude tako u teoriji. Teorija! Da, ali praksa!…

Kod nas sve mora da bude drugačije i veze nema sa ovim o čemu pričam. To je, verovatno, izmišljeno za one lekare koji se nisu kandidovali ni na jednoj izbornoj listi, pa da i njih neko, negde i za neki, hm, klinac, bira; ili se ne bave politikom; ili zato što mnogi od nas ne koriste biračko pravo, pa da i mi iskažemo svoju volju, kad nećemo milom, onda silom (prilika). (Ja, odmah da kažem, nemam nameru da koristim to tzv. “pravo“ da izlazim na izbore, sve dok ne koristim ni pravo, mnogim ustavima garantovano, na rad.) I naravno, da imate još jedan u nizu preko (ne)potrebnih  papira kada idete da overavate zdravstvenu knjižicu.

‘Nači, izabrali smo lekara, ‘ajmo sad da vidimo kako to izgleda kad zakažete pregled. Srećom, u Srbiji ne morate da dolazite lično, određenog datuma u mesecu da vas obaveste kroz koliko mesečevih mena će se vaš dotični izabranik udostojiti da odvoji desetak minuta za vas i vašu malenkost. Dovoljno je da pozovete telefonom i zakažete kad god hoćete. Kada ćete biti primljeni, e, to je već sasvim drugi padež!

Kao i svaki optimista dođete petnaest minuta do, u mom slučaju, pola sata, ranije. (“Bolje da malo sačekam, nego da kasnim“.) Jes’, malo sutra! Nije doktor autobus da pobegne, t.j. da počne da radi na vreme. U proseku, sa zakazanim terminom, čeka se od sahat i po do dva, a ako treba još neka intervencija osim pukog pregleda, onda računajte da će čistačica da vas izbaci iz čekaonice kad pođe kući!

Postoje neke teorije (opet!) po kojima zakazivanje služi samo kao znak da ćete biti primljeni, a da je vreme kada će to biti, stvar koja spada u veoma rastegljive i relativne pojmove. Čista metafizika! Autorke tih teorija su zdravstvene radnice, u narodnom predanju poznate kao “sestre“. Ne znam kako je našem nadasve mudrom i oštroumnom narodu palo na pamet da te osobe nazove baš tim imenom, jer sestra se u vaskolikom srpstvu po važnosti koja joj se pridaje i pijetetu, nalazi odmah iza majke.

(I onu pažnju što ste spremili za doktora, slobodno dajte sestrici, jer ona je ta koja vedri i oblači!)

Nisam ja od onih zanovetala što su na pitomom zapadu Jevrope navikla na tetošenje tamošnjih vračeva i njihovih asistentkinja! Ni blizu. Što ono reče Borislav Pekić u “Zlatnom runu“,  ja sam samo “žena, koja je od inostranstva videla Zemun, a obećato mi je i Pančevo“, ali VRATITE MI MOJE VREME!

Ako i nemam šta drugo da radim, bar hoću da to radim kako mi je volja! I ŠLUS!

P.Ѕ.

Ako treba da izaberem doktora-kardiologa, da li to znači da je on izabranik mog srca? Samo pitam.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Marina Kitanović Vasić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here