Na Glacu otkrivena još jedna tajna starih Rimljana

0
3581

U arheološkom nalazištu Glac, nadomak Sremske Mitrovice, srpski arheolozi i njihove kolege iz Sidneja otkrili su ljubičasti porfir, koji su u periodu rimskog carstva nosili samo carevi i članovi carske porodice.

To otkriće samo je potvrdilo da se na poznatom arheološkom lokalitetu u Srbiji nalazio rimski grad s carskom palatom. Arheolozi već neko vreme ovde rade na iskopinama, gde se nalazio nekadašnji rimski grad Sirmijum. Veruje se da je ovaj grad izgradio Maksimilijan Herkul, jedan od deset rimskih careva koji su rođeni na ovom podneblju.

Maksimilijan Herkul bio je pomoćni vladar u periodu od 286. do 305. godine pre nove ere. Njegov izražen osećaj za vojne strategije odlično se uklapao sa Dioklecijanovim političkim strategijama.

Postoje istorijske činjenice koje pokazuju da je Maksimilijan Herkul izgradio palatu u blizini Sirmijuma“, rekao je Stefan Pop Lazić, srpski arheolog.

Ceo lokalitet, koji se nalazi kod Sremske Mitrovice, ima pet hektara površine, a na određenim delovima nađeni su mozaici koji podsećaju na one iz Sirmijuma. Arheolozi tvrde da je ceo lokalitet, koji se nalazi u blizini reke Save, veoma dobro očuvan.

Ovde smo pronašli toranj, odbrambeno utvrđenje i stražarnicu koja se nalazila na samom ulazu. Verujemo da je građevina bila veoma impozantna. Do sada smo uspeli da zaključimo da je cela palata bila okružena velikim tornjevima, i zidinama sa ogromnim kapijama. To nam ujedno i govori da su, ljudi koji su živeli ovde, bili veoma važni, čim im je bila potrebna ovakva zaštita“, izjavio je arheolog Ričard Majls.

Pored toga što ovaj lokalitet svedoči o Rimskom carstvu, govori dosta toga i o ljudima koji su naseljavali ovaj period tokom trećeg i četvrtog veka pre nove ere. Istraživači se nadaju da će na ovom mestu uspostaviti i edukacioni centar, kako bi uspeli da što više saznaju o rimskoj prošlosti na ovim prostorima.

(bktvnews.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here