Načelnik obrazovanja mandat započeo UKIDANJEM Svetosavske nagrade

5
5157

Kako je proteklih dana saopšteno, ove godine, odlukom Gradske uprave za obrazovanje, neće biti dodeljene Svetosavske nagrade. Obrazloženje načelnka Zorana Đurića je da se zbog epidemije koronavirusa većina takmičenja nije održala.

 „Održana su takmičenja jedino iz biologije i matematike, dok iz ostalih predmeta takmičenja nisu održana. Pritom, ne mislim na Muzičku školu, jer su oni imali neka svoja takmičenja. Ali, što se tiče ostalih škola, ponavljam, samo iz dva predmeta su održana takmičenja. Stoga, ne bi bilo korektno da neki učenici budu u povlašćenom položaju. Svi koji su ove godine zaslužili Svetosavsku povelju, imaće mogućnost da je dobiju sledeće godine, ” rekao je načelnik Đurić odgovarajući na pitanje novinara.

U polemiku oko Svetosavske nagrade uključila se i bivša direktorka Muzičke škole Jovanka Ivanić rekavši da je “školska godina trajala od 1. septembra 2019. godine, a ne samo od 15. marta 2020. godine. Tokom školske 2019/20. godine održan je veliki broj takmičenja do pojave pandemije. Takođe, određene takmičarske aktivnosti su se nesmetano odvijale i u izmenjenim uslovima rada, u periodu od marta do avgusta 2020. godine” i da to načelnik Đurić nije uzeo u obzir dajući predlog Odboru za nagrade i priznanja Skupštine grada Sremska Mitrovica da se odloži dodela ove nagrade.

Pored toga, Ivanićka u pismenom dopisu koji je uputila našoj redakciji, navodi:

“Molim da obavestite javnost koliko je uspešnih srednjoškolaca ostalo bez mogućnosti da dobije najvredniju diplomu koja se može steći tokom školovanja. Svetosavska povelja je najveće priznanje, kako učenicima, tako i njihovim mentorima, jer simbolizuje, kako reče počivši Patrijarh Pavle  onog u kojem cela nacija nalazi snagu jedinstva i moći da sve izdrži i opstane kao narod.

A ovih mjeseci su naši đaci imali toliko toga za izdržati, što nije prirodno za njihove godine.

Nisu imali normalnu nastavu, samim tim ni adekvatnu pripremu za sve ispite (završne i prijemne) a ispiti su se održavali bez ikakvih olakšica! Imali su prijemne ispite pod maskama, isprepadani i nesigurni, ili onlajn, na šta nisu pripremljeni. Ni oni, ni mi zaposleni u prosveti.

Nisu imali maturske proslave, a znamo da je to za srednjoškolca „najznačajniji događaj u životu„. Imali su planove koji se nisu ostvarili (ekskurzije, putovanja, saradnje sa drugim institucijama, gostovanja, takmičenja u inostranstvu).

Ipak, verovali su onima koji su im na prošlogodišnjoj dodeli Svetosavskih povelja rekli da nastave tako i da ne odustaju od vrednog rada jer će grad uvek biti tu da ih podrži i nagradi za posebno uložen trud i ostvarene rezultate.

Oni još veruju! Veruju jer ne znaju da ovog puta neće biti nagrađeni jer je neko zaključio da takmičenja nije bilo. “

S druge strane, od političkih stranaka u gradu na situaciju u vezi sa ukidanjem Svetosavske nagrade osvrnuo se jedino mitrovački odbor Dveri saopštenjem koje potpisuje Igor Skuratović.

Vlast u našem gradu je donela odluku da ukine Svetosavske nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola. Sada se postavlja pitanje da li su deca kriva za koronu i nemogućnost završetka određenih takmičenja? Da li ona deca koja su svoja takmičenja uspela da završe, treba kazniti i ne nagraditi?

Pozivamo lokalnu samoupravu da promeni ovu odluku ili da pokrene mehanizme kojima će nagraditi decu koja su završila uspešno takmičenja do kraja, a ona koja su stigla do okružnog nivoa, simbolično nagraditi za trud.

Podsećanja radi, načelnik Zoran Đurić je na ovu funkciju došao sa mesta direktora Osnovne škole “J. J. Zmaj”, a šira javnost ga je upoznala nakon fizičkog obračuna sa učenikom 6. razreda, nakon čega je taj slučaj dobio i sudski epilog.

Da li će se i početak Đurićevog mandata na mestu načelnika Gradske uprave za obrazovanje obeležiti novim skandalom – ukidanjem Svetosavske nagrade?

(M. Milivojević)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

5 COMMENTS

  1. Nemojte govoriti da je nagrada ukinuta, kada je njena dodela samo odložena, to je ogromna razlika. Razumem da je potrebno preispitati tu odluku jer postoje validni argumenti protiv odlaganja dodele nagrade, ali nemojte odmah tako, đonom, napadati kao da neko ima zadnje namere.
    I još nešto bitno – dok je bio direktor OŠ J.J. ZMAJ, gospodin Đurić nije postao poznat zbog obračuna sa učenikom, nego po tome što je učenik fizički nasrnuo na njega, u nameri da ga ozbiljno povredi. Ovde ste prikazali kao da se direktor tukao sa učenikom, pa je po tome postao ozloglašen.

  2. Pa dobro, nije se „gospodin“ Gica baš tukao sa učenikom. Prvo ga je izveo sa časa do biblioteke, lupio šamar, a onda je učenik revanšistički strčao do dvorišta, dohvatio sic sa bicikla i probao da objasni Gici da i on ume da udara. Najveća sramota je što su se nakon toga skupili neki sindikalci da daju „podršku“ direktoru u borbi protiv nasilja, a prvi i najpozvaniji, a takođe i zakonski obavezan da se protiv nasilja u školi bori upravo direktor. Na stranu što bilo kom sindikalcu ne može direktor škole biti „kolega“, jer je on u stvari zastupnik poslodavca, tj. države. Takođe, poznato je da je Zmajeva škola za vreme Gicinog direktorovanja sistematski zataškavala svaki vid vršnjačkog i drugog nasilja, te je ostao upamćen slučaj dečaka kome su zaštićeni mangupi gurali glavu u WC šolju, a to nije jedini slučaj. Svi to znaju, ali reakcije nije bilo. Neće ni sad. Gica je čovek ograničenih sposobnosti, ali je poslušnik i čovek od zadatka. Nije on ovo smislio. Rekli mu i on nama preneo. Toliko.

  3. Какав болид. Није музичка школа имала „нека своја такмичења“ него званична, регуларна, републичка такмичења.
    Постављање оваквих идиота на одговорна места, нарочито она која се тичу културе и образовања, управо је практични доказ колико је овој власти стало до тих области.
    Још један „балван“!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here