Nagrada Aleksi Teodoroviću za kratki film „Odrastanje u muzeju”

0
1124

Mitrovčaninu Aleksi Teodoroviću, za kratki film „Odrastanje u muzeju”, uručena je nagrada Muzeja Srema na konkursu kratkih video-formi o temi „Predstavi svoj muzej” u okviru manifestacije „Muzeji za 10”.

Manifestacija „Muzeji za 10” najveća je nacionalna muzejska inicijativa do sada na teritoriji Srbije i jedinstvena u evropskom kulturnom prostoru. Osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji. Muzej Srema je tradicionalno učesnik ove manifestacije koja je trebalo da se održi tokom maja, ali je zdravstvena situacija u svetu i potpuno zatvaranje muzeja uticalo da se ovaj događaj odgodi. Kako bi aktivnije uključili publiku organizatori su pokrenuli nagradni konkurs kratkih video formi „Predstavi svoj muzej“.

U okviru te manifestacije i nagradnog konkursa naš verni pratilac i vredni dečak u muzeju bio je Aleksa Teodorović koji je ovom prilikom nagrađen. Bilo je više nadređenih, pokloni su deljeni od strane same manifestacije, tako da smo mi obavešteni da je Aleksa dobio poklon u okviru našeg muzeja“- objasnila je viši kustos Sanja Treskanica.

Prema izboru stručnog žirija, 10 najboljih, najkreativnijih i najzanimljivijih video radova nagrađeni su prigodnim poklonima koje daruju Studio Maruška i muzeji Srbije, a nagradu autoru jednom od najboljih filmova Aleksi Teodoroviću, uručio je v.d. direktor Andrija Popović u Svečanoj sali Muzeja Srema.

Autor nagrađenog kratkog filma Aleksa Teodorović ima 15 godina, odranije je poznat Mitrovčanima i posetiocima Muzeja Srema kao, kako su ga zaposleni u muzeju nazvali, najmlađi kustos u Srbiji i posebno po svom nekadašnjem predavanju o dinosaurusima.

U Muzeju sam bio od malih nogu, pratio sam sve manifestacije, prvo kao posmatrač, a onda sam počeo i da učestvujem. Došli smo na ideju da se malo uključim u rad muzeja, pa sam tako počeo da vodim posetioce kroz stalnu postavku i to je preraslo praktično, kao u moj hobi i bilo je lepo. Poslali smo naš rad o mom odrastanju u muzeju na konkursu i ja sam bio iznenađen, prijatno, kada sam saznao da sam dobio nagradu. Film je trajao tri minuta, sadrži fotografije od malih nogu sa svim programima u kojima sam ovde učestvovao. Nastaviću da dolazim u muzej kad se ova pandemija okonča,“ izjavio je Aleksa Teodorović na svečanosti tokom dobijanja nagrade.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here