Najava Filmskog karavana „Slobodne zone Junior“

0
434

U okviru programa Slobodna zona Junior, 2020. godine pokrenut je projekat „Naše razlike su naša snaga“ sa namerom da se doprinese podsticanju, unapređenju i promovisanju vrednosti jednakosti, multikulturalizma, prihvatanja drugog i drugačijeg i poštovanja kulturne raznolikosti među mladima u Srbiji.

U okviru projekta „Naše razlike = Naša snaga“ u okviru Slobodne zona Junior realizovano je 12 kratkih dokumentarnih filmova mladih autora i autorki (od 17 do 26 godina) među kojima je i Nebojša Resanović, mladić koji je odrastao u Sremskoj Mitrovici, sa filmom „Ispod kruške, kruška„, koga će mitrovačka publika imati priliku da vidi i nakon filma porazgovara sa autorom u subotu 17. septembra.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa. Program se tokom godina širio, te danas obuhvata aktivnosti u osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i visokoškolskoj nastavi, kao i programe neformalnog obrazovanja za decu i mlade.

Projekat sprovodi Fond B92 kroz program Slobodna zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a sufinansiran je od Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Filmski karavan Slobodne zone Junior trajaće od od 16. septembra do 18. septembra. Sve projekcije će se održavati na terasi Turističkog Info centra, sa početkom od 20 časova. Ulaz je besplatan.

FILMOVI:

Ispod kruške, kruška (dok.)

Reditelj: Nebojša Resanović

Šljokica u slepom crevu (dok.)

Rediteljka: Irena Antin

Severni grad (dok.)

Rediteljka: Teodora Jovanović

Tišina (dok.)

Rediteljka: Katarina Jug

Oktobar (dok.)

Režija: Vanja Čečen

Na naš način (dok.)

Rediteljka: Marina Todić

Oči u oči

Rediteljka: Jelena Zrnić

Slučajevi (dok.)

Rediteljka: Milica Rauški

Epitaf zaboravljenima (dok.)

Reditelj: Adem Tutić

Oprati pre korišćenja (dok.)

Rediteljka: Lena Trifunović

Priče iz života tri žene (dok.)

Rediteljka: Tamara Zelenak

Čiji? Čija? Čije? (dok.)

Režija: Jana Toman

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here