„Naši preci se prevrću u grobu!“, Bajići ogorčeni uništavanjem kulturne baštine!

0
1806

Potomci čuvene mitrovačke porodice Bajić ogorčeni su najnovijom devastacijom Parohijskog doma i postavljanjem PVC vrata na ulazu u objekat pod zaštitom države na glavnom gradskom Trgu Ćire Milekića! Nakon skandala iz 2015. godine, kada je Crkvena pravoslavna opština Sremske Mitrovice izdala u desetogodišnji zakup Parohijski dom, legat čuvene mitrovačke porodice Bajić za ugostiteljski objekat, nedavno je postavljanje PVC ulaznih vrata, ponovo izazvalo veliku medijsku pažnju i negodovanje Mitrovčana.

Zgrada Parohijskog doma u okviru kulturno-istorijske celine od posebnog značaja na Trgu Ćire Milekića pod zaštitom je države, a Jelena i Teodor Bajić poklonili su je krajem 18.veka ’’na polzu crkvi i narodu’’. Tokom vekova Parohijski dom, kako mu i samo ime kaže, služio je za stanovanje pravoslavnih sveštenika, bio je sedište crkvene opštine sa glavnim kancelarijama, a pominje se da je u njemu poslednje godine života proveo i vladika Andrej Frušić.

Ogorčeni smo i šokirani ponovnom devastacijom legata naših predaka, koja se nesmetano odvija pred očima svih nadležnih institucija i gradskih inspekcija! Odakle crkvi pravo da legat naših predaka umesto u kulturne svrhe, pretvori u biznis, izdaje ugostiteljima za kafane i restorane? Time se krši osnovna namena legata da koristi narodu i crkvi, a ne za sticanje profita! Gledali smo i nismo verovali – rušenje unutrašnjih zidova, postavljanje PVC prozora, pločica, laminata, sve bez građevinske dozvole, a sad i ovo sa PVC vratima! Ko je zakupcu dao pravo da pola dekorativne fasade na zaštićenom spomeniku kulture zakloni predimenzioniranom reklamom sa nazivom igraonice? Pa, dokle više? -ogorčen je Ilija Bajić, potomak čuvene porodice Bajić, koji će o svemu obavestiti Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvo kulture.

Bajić tvrdi da zakupci legata njegovih predaka nikada nisu pribavili građevinske dozvole za nezakonite građevinske radove na zaštićenoj kulturnoj baštini, izvršene pre devet godina na objektu, već da su im nadležne gradske uprave izdale samo rešenja o investiciono-tehničkom održavanju. To je zakupcima samo davalo zakonsku mogućnost malterisanja, farbanja , te sitnih popravki na objektu, a nikako rušenje pregradnih zidova i kompletnu devastaciju enterijera u cilju proširenja površine za tadašnji restoran ’’Dvor’’!

Javnost je do današnjeg dana ostala uskraćena za odgovore na pitanja zašto je kulturna baština izdata u zakup za ugostiteljske svrhe i koliko je od svega crkva profitirala, jer su svi pokušaji novinara da dobije na uvid Ugovor o zakupu ostali bezuspešni i pored pozivanja na Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja, pošto i mitrovačka Crkvena pravoslavna opština, kao i Eparhija sremska i Vladika sremski Vasilije uporno ćute.

Takođe, ni medijima, kao ni potomcima porodice Bajić nedostupan je u celoj priči krucijalni dokument Ugovor o legatu, koji sadrži klauzule o njegovoj nameni i koji bi potomci, u eventualnom sudskom sporu, mogli poništiti. SPC iz sebi poznatih razloga dokument ne daje na uvid.

Građevinska inspekcija izlazi na teren!

-Zavod za zaštitu spomenika kulture je 2013.godine konstatovao da je neophodno izvršiti demontiranje postojeće kapije radi konzervatorsko-restauratorskih radova. Građevinska inspekcija naložila je zakupcu objekta Parohijski dom da se vrati kapija identična onoj kakva je bila. Takođe, zakupcu je naloženo da, u skladu sa uslovima koje će mu prepisati Zavod za zaštitu spomenika kulture, postavi novu reklamu u roku od 15 dana ili će mu postojeća reklama biti uklonjena, kažu u Gradskoj upravi za saobraćaj i inspekcijske poslove.

Zavod izdaje novo rešenje!

-Zakupcu Parohijskog doma izdaćemo Rešenje o postavljanju drvene kapije identične originalnoj iz 1794. godine sa urezbarenim podacima o donatorima porodici Bajić. Stara ulazna kapija bila je nebezbedna po prolaznike i posetioce, te je morala biti skinuta i poslata na konzevaciju i restauraciju. PVC vrata bila su privremeno rešenje, no, naš Zavod izdaće novo Rešenje o dimenzijama i materijalu od koga će biti izrađena verna replika starih vrata, dok se ona ne vrate na svoje mesto, izjavio je Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Narcisa Božić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here