Nastavak arheoloških iskopavanja na Glacu: “CILJAJU” PALATU CARA HERKULIJA

1
2358

Srpski i australijski arheolozi nastavljaju da detaljno istražuju lokalitet Glac kod Jarka. Veruju da je ovde bila građevina čoveka važnog ne samo u Sirmijumu već i u celom Rimskom carstvu

Čak iz Australije potegli su na put sedmoro studenata, doktoranada i profesora Univerziteta u Sidneju, da nadomak Sremske Mitrovice učestvuju u arheološkim iskopavanjima. Predvođeni profesorom Ričardom Majlsom, prorektorom sidnejskog Univerziteta, pridružili su se srpskim stručnjacima iz Arheološkog instituta, Muzeja Srema i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji otkrivaju tajne slavnog rimskog Sirmijuma. Svi oni, a tridesetak ih je, ne skrivaju nadu da su na tragu velelepnog kompleksa palate rimskog cara Maksimijana Herkulija, Dioklecijanovog suvladara.

Da su njihova očekivanja opravdana, potvrdili su tronedeljni prošlogodišnji arheološki radovi koje su predvodili kodirektori projekta “Glac”, profesor Majls i dr Stefan Pop-Lazić, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu. A, ono što su tokom poslednjih dvadesetak dana ovoj srpsko-australijskoj ekipi “podarile” sremske njive, po njihovim rečima, ukazuje da su nadomak cilja – legendarne Herkulijeve palate.

Izuzetni primerci luksuznog kamena, do kojih smo došli, potvrđuju da ovaj rimski kompleks u Glacu nije bio obična vila, već palata imperatora – kaže Stefan Pop-Lazić. – Samo su tadašnje carske palate imale podove i zidove od ekskluzivnog purpurnog porfira iz Egipta, zelenog porfira iz Grčke, brečakoralina iz Italije, žućkastog, pink i crnog mermera iz čuvenog kamenoloma Čemtou kraj Kartagine u Tunisu, kao i kamena iz male Azije. Ovogodišnji nalazi ohrabruju nas da je ovde bila značajna građevina čoveka važnog ne samo u Sirmiujmu već i u celom Rimskom carstvu.

Optimista je i profesor Majls, stručnjak svetskog glasa koji je dve decenije predvodio brojna arheološka iskopavanja u drevnoj Kartagini. Čim je, kako kaže, okončao radove u Hanibalovoj postojbini, poželeo je da nova istraživanja radi u Sirmijumu, još jednoj izuzetno važnoj “tački” na karti Rimske imperije. Želja mu se ubrzo ispunila.

Stručnjaci Arheološkog instituta i kolega Stefan Pop-Lazić su me odmah upoznali sa sjajnim ranijim radovima srpskih arheologa na lokalitetu Glac, i njihovim sumnjama da je tu palata cara Maksimijana Herkulija – otkriva profesor Majls. – Čim smo 2013. godine, prvi put zajedno, došli u Sremsku Mitrovicu, i posetili Glac bilo mi je jasno da taj teren, iako tada pod kukuruzom, krije veliku tajnu. Od tada sam 16 puta ovde dolazio i verujem da ću dolaziti još mnogo puta. Zajedno istražujemo, a sve je više iskopanog arheološkog materijala koji ukazuje da je pred nama carska palata. Samo moramo biti strpljivi i raditi temeljno.

Zato što veruje da je na tragu palate legendarnog cara Maksimijana Herkulija, profesor Majls je u Mitrovicu pozvao i svoje kolege i studente iz Sidneja. Da i oni, kako kaže, “osete svu lepotu i draž rada na antičkom lokalitetu”. Među australijskim arheolozima koji ove godine rade na Glacu je i Natali Mendez, doktorand u oblasti istorije starog veka.

– Oduševljena sam što sam ovde i što sam deo ekipe koja radi na izuzetno važnom i interesantnom projektu – priča Natali – Radim na delu gde je zid palate uništen radovima iz savremenog doba. Bila sam oduševljena kada sam prvi put otkrila fragmente fresaka sa zidova rimske palate i keramičkih posuda, kao i kada su kolege pronašle rimske fibule – kopče koje su se koristile na ogrtačima. Svi želimo ponovo da dođemo, jer je Glac nesumnjivo veliki projekat, a za naučnika nema većeg izazova.

Radove na projektu “Glac”, koji će trajati do 13. jula, podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ambasada Australije u Beogradu i Grad Sremska Mitrovica. 

Profesor Ričard Majls poreklom je Britanac, a za Bi-Bi-Si je snimio nekoliko dokumentarnih filmova o arheološkim radovima u Kartagini. Isto, sada čini i u Sremskoj Mitrovici. Za dokumentarac od šest epizoda, sve radove snimaju i srpske i australijske kamere. Zanimljivo je da je deo ekipe i Kris Dejvis, čuveni majstor specijalnih efekata u filmovima “Park iz doba jure“, “Čuvari galaksije 2“, “Pobesneli Maks“…

(J. Matijević/novosti.rs)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here