Natalija Poklonska tražila SVOJE KORENE u Sremu! Obišla Frušku goru i ODUŠEVILA SE

1
5834

Ponosim se što je Srbija zemlja mojih predaka, kaže Natalija Poklonska, prva tužiteljka Krima nakon povratka poluostrva u okrilje Rusije, a danas deputat Državne dume Rusije. U Srbiji, koju je prvi put posetila ovih dana, oseća se kao kod kuće, kako ističe, kao i svaki Rus.

Poklonsku smo dočekali kod manastira Krušedol na Fruškoj gori. Htela je, otkriva, da govori baš tu, jer je čula da je to srpska Sveta gora. Krhka, a opet jaka, pa i borbena kad se pomene situacija u Donbasu i događaji koji su se završili referendumom građana Krima o pripajanju Rusiji, za Srbiju i svoje domaćine ima samo lepe reči.

Sve je nekako blisko, domaće. Srbija sa svojim pravoslavnim hramovima, manastirima je jedinstveno mesto“, navodi ruska poslanica koja je zbog svoje lepote ali i britkog jezika popularna ne samo u Rusiji. Mi smo, ističe, bratske zemlje i drukčije ne može biti.

U Krušedolu je radni dan, pa nema mnogo ljudi, ali ima turista, ovoga puta iz Francuske. Posle popodnevne liturgije Poklonska obilazi manastir i razgovara sa monasima. Jedan od njih je prepoznaje. Drago mu je kad god dođu Rusi u manastir, a sam je, kaže, pre više od 40 godina u Parizu učio ikonopis od monaha ruskog emigranta.

Da je srpskog porekla Poklonska je saznala davno od prabake Katarine Gavrilove, „babulje Kaće“.

Umrla je kad sam imala 12 godina, 1992. A živeli su u mestu Slavjanoserbsk u Lugansku. Tu su se doselili iz Srbije. Koliko se sećam iz detinjstva, to je bilo odnekud iz Vojvodine“, priča Natalija Poklonska, objašnjavajući da je zato ovoga puta obišla posle Beograda upravo Frušku goru.

Takva lepota i blagodat. Ovo je specijalno mesto.“- zaključila je Natalija Poklonska.

 

IZVOR:

Tamara Trikić / https://rs.sputniknews.com/intervju/201805011115430442-Poklonska-Natalija-Srbija-/

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here