„Nedelja otvorenih vrata“ posvećena vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa

0
374

Tokom ove nedelje, od 02. do 06. oktobra, od 08-18 h u Školskom dispanzeru Doma zdravlja Sremska Mitrovica održaće se „Nedelja otvorenih vrata“ posvećena promociji vakcine protiv humanog papiloma virusa (Gardasil9). Vakcina je namenjena sprečavanju nastanka infekcija izazvanih HPV, koje dovode do karcinoma grlića materice kod žena, a kod oba pola do pojave kondiloma, karcinoma spoljnih polnih organa, anusa i ždrela.

Tim povodom je upućeno obaveštenje svim školama na teritoriji Grada Sremska Mitrovica da obavestite roditelje  učenika da je potrebno da ponesu samo zdravstvenu knjižicu kako bi se vakcinisali bez zakazivanja i čekanja. Vakcina je besplatna za decu uzrasta od 9 do 19 godina.

Vakcinacija se inače sprovodi kontinuirano tokom cele godine, tako da nedelju otvorenih vrata mogu iskoristiti i da se samo informišu i razjasne sve dileme oko vakcinacije protiv humanog papiloma virusa.

Posebno je značajno da se odazovu učenici završnih razreda srednjih škola (deca rođena 2005. god.) koji još samo ove godine (do navršenih 19 godina) imaju pravo na besplatnu vakcinaciju.“ – navodi se u dopisu medijima koje je potpisala Dr Marija Lazarević, okružni koordinator za imunizaciju.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here