Nekada se u Sremskoj Mitrovici proizvodilo pivo vrhunskog kvaliteta!

0
6378

U Pivarskoj ulici, na najvišoj visinskoj koti varoši mitrovačke, na mestu gde su se nekad uzdizali moćni zidovi hipodroma naslonjenog na Carsku palatu, 1830. godine osnovano je najstarije preduzeće u gradu, prva mitrovačka pivara.

Sagrađena 1864. godine, ovu dvojnu kuću sa dva istovetna krila gradio je Oto Vajs, vlasnik pivare. Nadaleko će biti čuveni proizvodi Vajsove pivare potvrđeni zlatnom kolajnom osvojenom 1894. godine na međunarodnoj izložbi u Beču.

U kući, u kasnijem periodu, živele su porodice Nešković, Vujašković, Vozarević, Milaković, Kašuba, Molnar, Nedeljković, Basarić. Po sećanju najstarijih Mitrovčana, na ovom mestu redovno dolaze rode da sviju svoja gnezda. Na jednom od odžaka imaju gnezdo jedino u gradu, koje je preživelo promene i ostalo njihovim domom do dan danas.

Do 1974. ovde je bila mitrovačka pivara “20. oktobar“ koja je kasnije, dekretom tadašnjih vlastodržaca, pripojena BIP-u. I danas su mnogima u sećanju marke mitrovačkog piva: Trijumf, Imperijal, Sremski granat i Pikolo.

U Sremskoj Mitrovici je daleke 1830. godine osnovana stara pivara, koju kasnije preuzima i unapređuje čuveni Hajnrih Vajs, da bi osamdesetih godina istog veka podigao i novi pogon. Ona je odavno prestala s radom, a Mitrovčani su i zaboravli da se ovde nekada pravilo čuveno pivo marke Trijumf, Imperijal, Sremski granat i Pikolo. – navodi mitrovački hroničar Jovica Stević.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here