Niče nova fabrika zahvaljujući mitrovačkom zatvoru

1
5821

Po ugledu na slovenačku fabriku „Humko“, u Srbiji će se graditi fabrika organskih đubriva. Slovenci sa „Humkom Valjevo“ prave zajedničku fabriku, a u posao uključuju Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici koji će obezbediti sirovine i radnike.

„Humko“ je najveća fabrika organskih đubriva i supstrata u Sloveniji. Na tržištu je velika tražnja za njihovim proizvodima, ali zbog evropskih propisa, sve teže dolaze do sirovina. Najviše im nedostaje stajnjak.

Nemamo većih dobavljača organskog materijala kao što su stajsko đubrivo, ili đubrivo od konja, živine. Toga uopšte nema više, jer u Sloveniji sve već ide u pelet koji se prodaje kao jedan jedini proizvod„, kaže Tomaž Čufer, direktor i vlasnik „Humka“. 

Zato žele da otvore pogon u Srbiji, gde ima sirovine za organska đubriva.

Svi su izgledi da se ovakva fabrika organskih đubriva, po ugledu na slovenački „Humko“, može osnovati u Srbiji. U Valjevu razmišljaju o takvoj investiciji.

Cilj nam je da i mi u Srbiji napravimo takvu fabriku, a to je fabrika organskih đubriva. Dalje, već smo sklopili ugovor sa Kazneno-popravnim domom u Sremskoj Mitrovici, koji će nam pomoći u radnoj snazi i sirovinama„, kaže Ratibor Đokić, suvlasnik „Humka Valjevo“.

Pored zatvorskog kruga, gradiće pogon za organska đubriva.

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici ima oko 200 muznih krava, imamo 46 konja lipicanera i taj stajnjak bi se koristio prevashodno za proizvodnju takozvanog lisnjaka, odnosno organskog đubriva“, kaže Nebojša Draganović, zamenik upravnika KPZ Sremska Mitrovica.

Kaže da im je to veoma važno, jer će uticati na resocijalizaciju osuđenih lica i njihovo osposobljavanje za život posle odsluženja kazne. 

Prve količine organskih đubriva proizvedenih u Srbiji mogu se očekivati na proleće.

(Radovan Lazarević/rts/foto: KPZ)

1 COMMENT

  1. Jeste upravu su ljudi, djubreta imamo koliko hoćeš.To nam je sigurna investicija, a koliko vidite toliko ga se nakupilo da ga imamo na izvoz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here