Nova glupost u mitrovačkim školama – NTC učenje

33
19331

Poslednjih nekoliko godina sistem obrazovanja se promenio. Po svemu sudeći, sve je lošiji. Deca su sve nepismenija, vokabular je ograničen na mimimalan fond reči, a znanje iz opšte kulture im je ispod svakog nivoa. Vrlo čudna i kontradiktorna situacija s obzirom na to da smo savremenici modernih računara, razvijene tehnologije i brzog protoka interneta. Trebalo bi da je sve lakše i pristupačnije, ali nažalost, svedoci smo toga da su mnogi ipak samo dobro informisani, bez znanja i potrebe za istim. Tako postajemo neobrazovani i neproduhovljeni iako u rukama imamo diplome, sertifikate i razna uverenja o nekim obukama.

Problem je nastao onog trenutka kada je i u oblasti obrazovanja prioritet postao novac. Novac umesto znanja. Smišljali su i smišljali razne načine kako profitirati od neprofitne državne ustanove, i od kad su dobili ideju, ne odustaju od nje. Realizuju je u svim sferama školstva. Preterano, prenapadno i apsolutno nepotrebno.

Da počnemo od stručnih usavršavanja u ustanovi i van nje? Prosvetni radnici su dobili zadatak da skupljaju bodove kako bi obogatili svoj portfolio. Obavezni su da prisustvuju seminarima organizovanim u školI ili van nje, kako bi prikupili određeni broj bodova.

Zašto?

Da ne bi izgubili licencu i posao zbog nedovoljnog broja sati „stručnog“ usavršavanja.

Kakvi su to seminari?

Prvenstveno nepotrebni, glupog sadržaja, i totalno ponižavajući za svakog iole obrazovanog čoveka, a ne jednog prosvetnog radnika koji je svoj poziv birao, studirao i apsolvirao pri svakoj ponovljenoj lekciji ili pedagoškoj situaciji.

Ko su predavači?

U većini slučajeva paraziti bez dana pravog radnog iskustva, koji su po stranačkoj, rodbinskoj ili prijateljskoj osnovi ugrabili priliku da mlate praznu slamu i drznuli se da boljim, pametnijim i vrednijim ljudima izdaju sertifikate o seminarima izmišljenih naziva, da deluje kao da su završili najmanje još jedan fakultet. I to sve za basnoslovne iznose dnevnica.

Kakvi su nastavnici posle seminara?

Umorni od sedenja i crtanja cvetića i strelica po flip čart papirima, poniženi jer su spali na to da se osam sati smeškaju i veoma dobro glume da učestvuju u rešavanju “ozbiljnih i korisnih stvari”, i besni jer su morali da plate da bi se tako osećali.

Šta urade sa uverenjem?

Najradije bi ga pljunuli i zalepili veselom, predanom predavaču na čelo, ali ga samo smeste u svoj portfolio. I docrtaju još jedan cvetić. Ne smeju da se zameraju sa dotičnim jer je ipak sa direktorom dogovorio još nekoliko seminara kako bi škola dobila dobru ocenu nekakve eksterne evaluacije, oni stavili novac u džep, a direktor se šepurio po zbornici i gradu.

Gledajući primere tih vrsnih “držača kojekakvih obuka”, mnogi se polakome na novac, htedoh reći “na isti zanat”, i dohvate se posla. Tako ni naš grad nije ostao uskraćen za učiteljice širokog srca koje nesebično dele silna znanja i iskustva stečena na istim takvim seminarima.

Naime, u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, učiteljica Slavica Bobić, počela je da koristi NTC sistem za učenje. Taj sistem omogućava učenje na praktičnom radu i usvajanju znanja kroz razne aktivnosti. Namenjen je nadarenoj deci i služi za širenje znanja i njegovo korišćenje u konkretnim situacijama. Radi se u dva ciklusa, u trajanju od po dva meseca. Realizuje se preko vikenda, i deca su podeljena na nekoliko grupa, od predškolskog uzrasta do VI razreda. Plaća se 2 400 dinara po ciklusu.

Zvuči napredno i inovativno, zar ne?

Ali, da postavimo stvari ovako. Prema saznanjima, u ovoj školi se radionice u okviru NTC projekta odvijaju subotom i nedeljom u prepodnevnim satima. Na početku prvog ciklusa bilo je preko 100 učenika, čak i mlađih od predškolskog uzrasta. Mnogi od njih su odustali.

Zašto?

Možda zato što učenje poezije kroz crteže, matematike kroz brojalice i zvezdice, i hodanje četvoronoške do toaleta baš i nije toliko inovativno i napredno?! Možda su deca, pa čak i obmanuti roditelji shvatili da nema ništa ružno u tradicionalnom tipu učenja i da njihov životni put neće određivati osobe kod kojih će crtati umesto da čitaju i pevaju, kod kojih će puzati umesto da hodaju…i sve to zarad nečijeg punijeg džepa i satifakcije u društvu.
Međutim, ostaju tu nerazjašnjene mnoge stvari…

Ko je procenio da je ta osoba pogodna za predavača takvog sistema koji koristi čak i u svom odeljenju? Kako je ta učiteljica odabrala naprednu decu, po kom kriterijumu, na osnovu kakvog istraživanja i procene? Da li je izvršeno testiranje? Kakvi su rezultati? Kako je odabrala učiteljice-saradnice iz Jarka i Šašinaca da učestvuju u tome i budu plaćene po času/radionici? Ko je uopšte merodavan za nadzor takvog rada u školi?

I najvažnije pitanje, dokle će roditelji zarad mira u školi, dobrih ocena i odnosa sa takvim predavačima, i nekakavog izmišljenog statusa, dopuštati da njihova deca sve manje znaju i propuštaju prilike da postanu jednog dana pravi stručnjaci i kvalitetni ljudi?

33 COMMENTS

 1. Ja sam jedan od roditelja koje šalje dete na to i za sada nisam zažalila. Niko me nije prisiljavao i ubeđivao da upišem dete na te radionice. Moje dete je poželelo i samo ide. Čini mi se da osoba koja je ovo napisala nija baš najupućenja jer je napravila jednu suštinsku grešku. NTC radionice nisu samo za darovitu decu. Radionice su osmišljene za svu decu. Zaista ne vidim da je loše da deca igraju neke igrice koje smo i mi igrali u detinjstvu (asocijacije, pantomime…).

   • Gospodine anonimni admine, ja znam šta je MENSA. Drugarica iz klupe mi je bila član MENSE, (IQ 160), ali ove radionice nisu samo za darovitu decu. Ovo radionice su za svako dete. Svako može da popravi svoj način razmišljanja. Gospodin Ranko Rajović poštuje tradicionalni način učenja. On smatra da je problem ukoliko dete previše vremena provodi pred računarom igrajući određene igrice.

     • U kom smislu informišem? Da li smatrate da su ove radionice opasne. Ako mislite, onda Vas molim da nas „prosvetlite“. Uputite nas na sadržaj koji treba da pročitamo i pogledamo.

     • Vi kažete da deca treba da se deca igraju pantomime i asocijacija!!! Znači, treba da izmislimo novi sistem učenja zbog pantomime i asocijacija! Svaki nastavnik već koristi te metode kroz svoj rad, ali to ne naplaćuje dodatno 2400 dinara po detetu. Kako ne vidite da je ovo samo jedan dobar biznis?

   • Me sin program, malo sutra. Lik koji mlati pare ima privatnu firmu koja se zove kao Mensin odsek. Inače mu je zabranjeno da se kandiduje na izborima u Mensi zbog „nejasnoća“ u finansijama, dok je bio u Predsedništvu. Pa se predstavlja kao „izvršni direktor“, a Mensa Srbije nema takvu funkciju… Šaman

 2. Ovde su pobrkane babe i žabe! Stoji to da je većina seminara beskorisna i da se pohađaju samo zbog bodova ALI među njima nije pomenuti seminar NTC sistem učenja ciji je autor profesor dr Ranko Rajović! Koliko vidim autor teksta ima nekih razmirica sa učiteljicom koja je to u Vašoj sredini organizovala i na neku određenu situaciju. Molim Vas da svoje razmirice rešite na svom terenu jer nije u redu blatiti najbolji seminar koji je u ponudi! Pozdrav, vaspitačica

 3. Do sada sam mislio da sam samo ja primetio da je skolstvo otislo u p.m.ali evo vidi se iz prilozenog da sam se presao.Nas narod se boji da digne glas protiv ovakvih gore opisanih pojava sve radi nezameranja.Ne vredi trositi reci vec mi se gadi od svega.Sve krvopija do krvopije izmisljaju raznorazne nacine da napune svoje dzepove ,koga jos zanimaju tamo neka deca.
  Hvala piscu ovoga teksta,(ne znam ko je)sto mi je dao nadu da jos neko vidi propast ne samo u skolstvu ali ajde ,sad je o tome rec.

  • Autor teksta Vam se zahvaljuje. Ovo je samo početak raskrinkavanja ovakvih vrsta manipulacija koje jedu naše društvo.

 4. NTC ucenje je poseban oblik ucenja, koji se koristi povremeno, u kombinaciji sa ostalim metodama ucenja. Vrlo je koristan jer trazi od deteta da lekciju nauci sa razumevanjem, da odvoji bitno od nebitnog. Nedavno su moji djaci imali zadatak da pola lekcije iz PD-a nauce na nacin koji zele, a drugu polovinu su uradili slikovnim pismom.Pri odgovaranju svi do jednog su zeleli da odgovaraju onaj deo lekcije koji su uradili slikovno, jer su ga mnogo bolje znali i razumeli. Pre svega ovaj program ucenja treba da koriste ucitelji u svojim odeljenjima, ali s’ obzirom da su seminari skupi, velika vecina nas nije u mogucnosti da ga plati i nije upcena u NTC program. Postoje roditelji koji zele da njihova deca ovladaju ovim tehnikama i spremni su da to plate ( kao sto placaju sport, jezike….). Zasto im to uskracivati? To je njihova slobodna volja. Inace, jedan broj dece u nasem gradu nije placalo radionice ( a to su ona deca koja su postigla visoke rezultate na takmicenjima).
  Zao mi je sto imate tako negativan stav prema bilo cemu. Ne secam se da ste pisali na Vasem portalu o skoli u kojoj su se jedni djaci odrekli svoje ekskurzije ,drugi spremili prodajnu izlozbu, o humanitarnoj predstavi u pozoristu i jednom celom kolektivu koji je skupljao novac za jednu drugu skolu koja je bila poplavljena.
  Kao prosvetni radnik dajem svojim djacima puno toga……mnogo se trudim i zelim da iz moje ucionice izadju kulturna deca koja su spremna za dalje izazove.Zbog manjine dece vredjate svu onu vrednu, kulturnu i pozrtvovanu decu. A Vama bih savetovala da gledate na svet iz pozitivnijeg ugla….na taj nacin se lepse zivi. Nije sve tako crno. 🙂

 5. Anonimni admin poče o jednom, završi o drugom. Poče o seminarima za nastavnike, završi sa obukom djece. Očigledno gospodin anonimni ima neke komplekse.
  Admine, ako ste toliko obrazovani i inteligentni uradite sami dobar program za edukaciju nastavnika i djece, a pošto vam smetaju ovi što se bogate – radite besplatno. Svi ćemo se rado prijaviti.
  Anonimni admine, s oproštenjem – pišete budalaštine.

 6. Po preporuci administratora pretraživala sam internet da se malo bolje informišem o NTC programu. Rešila sam da pretražujem unosom engleskih reči kako bih izbegla tekstove koje su možda postavljali sami autori programa. Vrlo su mi interesantni bili tekstovi koji su se odnosili na Mensa konferenciju na Novom Zelandu 2010. „Since Wednesday various countries have presented their countries and what they have done during the last year. There are many impressing approaches – and this perfectly reflects the diversity in our world.

  The most impressive presentation was the one of Ranko Rajovic from Serbia. He is working on a Gifted Children Program, that’s really amazing. He has various materials for working with children in the Kindergarten age – not only for gifted children, but for all children.

  The goal is to do active and activating things to foster the physical development of the synapsis (IQ is in direct correlation with number of synapsis, M.Diamond, Berkeley, CA, USA)

  Stefan Berner – the responsible for the Gifted Children Program and I – we look forward to seek cooperation with Ranko. For a first glance, I’ve attached the presentation of Ranko. „, ovaj deo možete pronaći na https://www.mensa.ch/content/gifted-children.
  Ja sam sama, bez ikakvog dodatnog ubeđivanja, rešila da, kao roditelj, upišem dete na ovaj kurs i za sada nisam zažalila.

 7. Moje dete ide na pomenute radionice. Išao je na razne aktivnosti, dobar je u školi, dosta toga ga zanima, ali nikad do sad nismo videli kod njega toliki entuzijazam i radost kad treba da ide negde, kao kad ide na radionice. Učiteljice koje sa puno razumevanja za svako dete rade nešto što se vidi da vole i u čemu uživaju. Mi kao roditelji smo veoma zadovoljni. Po samom tekstu se vidi da osoba koja ga je napisala i nije baš upućena u celu priču, jer godinama u nazad su se radile volonterske radionice za decu.

 8. U subotu sam jedva ustala, bole me bubrezi, ali moram na seminar, koji mi ne treba ni za šta, kao I svi prethodni. I pođem, pa stanem. Čekaj, ako me bole bubrezi, ne boli me mozak. I neću vise da idem na te debilne skupove.U prosveti sam 30 godina I nagledala se svega. Ljudi, ovo je čist idiotizam. STRUČNO USAVRŠAVANJE DA,od strane profesora sa fakulteta I drugih zaista stručnih lica. ALI, RECIMO NE PRAVLJENJEM DEBILA OD NAS.i to na račun sredstava kojih nema dovoljno da se u školi zaposli logoped, defektolog, bibliotekar…već se pune džepovi izabranih pametnjakovića.

 9. Kao autor teksta želim da se obratim svima koji ovo nisu razumeli ili se prave da nisu razumeli. Većina seminara koje smo kao prosvetni radnici u obavezi da posećujemo su najobičniji manipulatorski biznis projekti radi izvlačenja novca. Ništa korisno na njima nismo naučili, a to što nas predavači uče ono što smo odavno naučili je zaista smešno i ponižavajuće. Pogotovo što smo znanjem, inteligencijom i veštinama mnogo iznad njih. Zna se kako su došli na ta radna mesta. Što se tiče NTC učenja, moram priznati da je ideja dobra i da treba ponekad izvoditi deci i radionice tog tipa. Međutim, u ovom slučaju se one naplaćuju!!! Kako, zašto??? Zar je to privatan biznis u okviru državne ustanove?! Da li to implicira da ja mogu da odem u neku državnu ustanovu, zaposlim se, i tamo npr. otvorim svoju prodavnicu? Ne mogu? Pa, zašto? Aaaa, biću kažnjena jer to nije po zakonu. E, pa dobro… Objasnite mi gde je licenca OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ za ovaj sistem izvođenja nastave? Da li je to verifikovano? Zašto su dotične učiteljice delile flajere i na taj način pronalazile darovitu decu? Zašto hodaju četvoronoške za vreme tih radionica? Zašto se ne vide rezultati? Ko je uopšte merodavan da da procene? Majka jednog deteta i baka drugog su nam se požalile da su uzalud bacile novac na ove radionice.Ovaj tekst nema za cilj da omalovaži i diskredituje ovaj način učenja, ali ima za cilj da pokaže da ga vode nedovoljno obučene i nedovoljno stručne učiteljice. Po nekom nepisanom pravilu, sve što može da bude dobro i da dobre rezultate, rade pogrešni ljudi. Očigledno ste izabrali nedovoljno dobre saradnike.Proverite koliko je dece napustilo ovaj program i zašto. Možda ne žele da puze, idu četvoronošte i unazad već da hodaju uspravno, na dve noge i napred. Bez plaćanja 2 400 dinara.

 10. Posto je ovo samo proba NTC ucenja,do dobijanja licence,evo ja cu probno da operisem ljudima bubreg,dok ne dobijem licencu. Teba mi jedno 4meseca da to naucim. Zainteresovani mogu da se jave ovde kroz komentare,sto vise vezbam,bolje cu izuciti datu materiju.

  • Doktore Petre, vi ste najbolji probni hirurg ikada. Vi ćete biti moj izabrani lekar. Imate li neke flajere da podelimo po gradu, da vas preporučimo? Mogu vam asistirati.

 11. I ranije je bilo ovakvih zlonamernih tekstova o NTC ucenju. Prisustvovao sam i raspravama kao clan Mense i uvek su kritike dolazile od osoba koje se nisu ostvarile profesionalno pa sam siguran da su zavist i ljubomora bili osnovni razlozi da se Dr Ranko Rajovic i njegov nacin ucenja napadaju kao profitabilni ali nedelotvorni.Praksa je pokazala suprotno ali ocigledno da je dobijena bitka ali rat jos nije zavrsen.

  • Јој Мики да те Жепи чује шта то причаш. Какве битке, ратови, пракса?! Све су то будалаштине и празна слама. Свака част том Рајовићу на чему је направио каријеру.

 12. Poštovani admine, nikada misam bio član MENSE pošto nisam uspe da se uklopim u termine testiranja, mada sam od petog osnovne pohadjao mnoge kurseve za darovitu decu (procenjen IQ nešto preko 140). Još tada, pre 30 godina je procenjemo da u redovnoj nastavi ne dobijam dovoljno. Neki programi su bili smešni, neki fantastični, ali treba proći sve i iz svakog izvući ono što može da pomogne. Inače i moje dete ide dobrovoljno na ovaj program i vrlo je zadovoljno, a uopšte ne ide u OŠ „J J Zmaj“. A za cenu od 4 pakle cigara mesečno nemate u ovom gradu ništa čime bi decu privukli. A deci je potrebna bilo kakava zanimacija koja će ih odvojti od kompjutera i smeriti na bilo šta drugo, osim beskorisnig tumaranja po ulicama. Inače u moje vreme sam išao na četiri naučne sekcije plus sport u SVOJOJ školi, bez nadoknade, a očigledno da sada nema ništa od toga ni uz nadoknadu!

 13. Поштовани,
  данас сам била на првом делу семинара код поменуте персоне чије име не желим ни да изговорим и који ме је са семинара избацио, па бих да кажем пар утисака о томе:
  1.Као просветни радник сам школована да кад нам у посету дође родитељ најпре кренемо од позитивног мишљења о детету, особа која нам је држала семинар је са врата почела да вређа и напада све што има везе са просветом, оптужујући просветне раднике да деци не предајемо како треба, па су наша деца међу најгорима у Европи- ко ли је њега тако паметног изнедрио, а тако педагошки неписменог да људе вређа и напада са врата?
  2. Господин нам предаје о функционалногј писемности,а поручује по нашем директору да можда неће стићи,на време, јер зна сва словеначка села, али не зна да ли ће моћи да нађе нашу школу- место у ком предајем се налази на ауто- путу и школа у којој предајем је једина у месту- то члан Менсе?!То клуб „високоинтелигентних људи“?! Па неписмени, без GPS-a би то место лако нашао…
  3. Госпидин је давао пример како дете реагује кад треба да га професор испита- испоставља се да ми у детету будимо таква осећања која су везана за принцип одржавања живота- другим речима, професор дете угрожава животно испитивањем?!Искрено, још нисам чула да је професор убио ученика испитивањем, али сам чула превише пута да је доктор, а господин је управо то, усмртио пацијента неадекватним лечењем.
  4. Пошто је тестом анализирао „менталне процесе“ присутних полазника семинара и утврдио да нису адекватни, и пошто сам почела да размишљам да ли да одем кући и тај утисак поделила са колегом, јер ми је сцена превише личила на одломак из Монтипајтоноваца кад лик плаћа да би га неко омаловажавао, а он је заправо хтео свађу, господин је мени и колеги рекао да можемо комотно да идемо са семинара што сам ја и урадила. Од колеге сам чула сда ме је и у одсуству помињао и омаловажавао.
  Истакла бих да ме за својих скоро 40 година живота ниједно просветно лице није избацило са часа, да ни ја то деи не радим, да их не терам да сричу напамет бесмислене низове , да их не омаловажавам, да настојим да будем креативна у раду, па сам хтела на неком семинару да научим нешто ново- добила сам увреде, понижења и срамоту.
  Мајке и учитељице које хвале овакав начин рада, а који једнима извлачи из џепа, док другима увлачи новац у џеп, а просветне раднике омаловажава и доводи њихово достојанство у питање не сматрам неинформисанима, нити наивнима и глупима- сматрам да у њима нема емпатије- они су деца новог доба и све ће нас прегазити…Не треба бацати бисере пред свиње, а ја више не идем на овакве гадости, јер сам и те како пптребна мојој породици- сломљена и омаловажена нећу ваљати никоме.
  Хвала админу што ме је уверио да нисам једина која се овако осећала после овог ужаса…

 14. Uh uh uh.. Sujeta sujeta sujeta… „zar ce meni neko posle 30 godina…“ „mi smo skolovani i obrazovani prosvetni radnici…“ „zar sam se ja skolovala i posle toliko godina iskustva…“ Postovani prosvetni radnici, vaspitaci, nastavnici, profesori, dobrodosli u svet gde se vrednuje znaje, sposobnost prilagodjavanja, napredovanja, a ne otpora promenama. I doktori i inzenjeri i vozaci i bez zelje da bilo koga omalovazim, radnici na kasi u prodavnici moraju da se unapredjuju, secate se pre dvadesed godina kako su izgledale kase?? O da, i kasirka je morala da nauci nesto novo. Profesor doktor medicine, sa iskustvom od 40 godina ako razmislja kao vi, trebalo bi nakon formalnog zavrsetka svog skolovanja da zaboravi na sva dostignuca i promene koje su se desile u medjuvremenu? Znate li sta bi to znacilo za medicinu? Za masinstvo? Za elektroniku? Svedoci smo, koje po redu, cetvrte industrijske revolucije? Zbog cega mislite da ono sto ste naucili i radili pre 30 godina i dalje neprikosnoveno vazi?? Deca mnogo drugacije razmisljaju od one koja su se skolovala pre 50 godina. I ako Vi mislite da ne treba da se unapredjujete da biste njima ponudili obrazovanje jednako izazovno i korisno kao sto je njihovo okruzenje sada izazovno onda i ne treba da se bavite tim poslom. Ja se bavim zanimanjem koje ni pre 10 godina nije postojalo, a kamo li dok sam studirala. Da bih mogla da se zaposlim bez obzira na moje obrazovanje i iskustvo morala sam da se usavrsavam, i dalje ucim nove stvari, nove tehnologije, programske jezike, i tako dalje. Zbog cega mislite da ce ono sto ste vi naucili pre 30 godina koristiti ovoj sadasnjoj deci kada se budu zaposljavali za deceniju/dve?? Prihvatite da se sve menja. Otvorite vidike. Osecate da niste dorasli tome? U redu je. Nismo svi svemu dorasli. Nisu ni Tesline ideje bile odmah prihvacene, neki su smatrali da je zemlja ravna ploca i spaljivali one koji su drugacije mislili… U redu je prekvalifikovati se ako vise niste dorasli zadatku ili za Vasim zanimanjem vise nema potrebe. Zbog cega mislite da ste Vi kada jednom zavrsite formalno obrazovanje zavrsili i ne morate vise da se razvijate? Iz pogresnih pobuda ste poceli da se bavite decom. NIje cilj da njih uklopite u kalup. Cilj je da prepoznate, da negujete, svako od njih je nadaren. Ali da biste to umeli, morate biti spremni da se izmestite iz svoje zone komfora: faks – drzavni posao – penzija. Tesko je to. I nije za svakog.

  • Slazem se Marija sa Vama.
   Škola danas, škola pre 15 godina i škola za 15 godina su potpuno različita prica. Ova deca su drugacija. Moje dete od 6 godina je dete o kome priča gospodin Ranko, dete novog doba koje voli igrice, kome sve brzo dosadi, nova igracka je interesantna 1 dan i … To nam je realnost. Ova deca rastu uz crtane kanale, youtube,… Kod nas je to dozvoljeno vikendom ali i taj vikend je uradio svoje. Vi pričajte šta želite ali to ima smisla. Radim i u školi, i verujte i starija deca u višim razredima su vrlo slična. Vi(autor) ili nemate dete ili je vaše dete odrastao čovek pa vam je ovo nepoznanica. Poz

  • Први пут сам у животу чула да се „напретком“ зове омаловажавање просветних радника, али , можда је за децу новог доба, којој очигледно припадате, то управо напредак- здробити прошлост, избрисаати је и створити, из непостојећих корена нешто сјајно, блиставо и најлепше. Притом, измусти и ошишати јадне људске овце, јер за то оне и служе. Да, драге маме, сва су деца генијална и да, онај горепоменути господин ће све да претвори у генијалце, наравно до тада ћете постати просјаци, а на шта ће свет личити, не смем ни да мислим…Што се тиче потребе за напредовањем, нико је нијео оспорио, али, на жалост, не разумеју сви, посебно Ваша маленкост тај појам- напредак без поштовања туђег интегритета ће нас вратити управо у доба инквизиције и спаљивања на ломачи оних који заговарају промене.

  • Први пут чујем од неког да је вређање знак напретка, а чување сопственог интегритета сујете, али није ми први пут да људи уживају у вређању и омаловажавању других, па још добију и аплауз.

  • Izgleda da je Marija hermafrodit…Ali bitno je da je zmija mrtva i da ste problem rešili…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here