Novi talas migranata u Šidu: GRAĐANI U OČAJU!

3
8579

Kako piše novosadski “Dnevnik” upis dece migranata u šidske osnovne škole, koji je počeo da se primenjuje od prošle godine, ove jeseni nije potpun jer se iz dana u dan povećava broj migranata u oba prihvatna centra: “Principovac” i Motel “Adaševci”.

Prihvatni centar “Adaševci” ima 520 migranata, 271 ih je u prihvatnom centru “Principovac”. Šetajući gradom vidimo velike grupe novopridošlih migranata. Oni treba da se registruju kod nas pod hitno – kazuje za „Dnevnik“ koordinator za lekarske usluge migranata i direktor Doma zdravlja Šid dr Krste Kureš.

Očajni građani u očaju govore da, ako državni organi pod hitno ne preuzmu mere na evidentiranju i kontroli novopridošlih migranata, situacija lako može da se izmakne iz ruku. Ovaj gradić na samoj granici sa Hrvatskom veće desetak godina masovno napuštaju stanovnici i, po nezvaničnim izjavama žitelja, od nekadašnjih 14 hiljada stanovnika sada nema više od osam do devet hiljada.

– Da li neko upražnjeni prostor namerava da popuni migrantima? – pitaju se naši sagovornici.

Njihove strahove naročito dopunjuje i činjenica da se i sela u šidskoj opštini ubrzano prazne, pa je, primera radi, Erdevik od nekadašnjih 4 hiljade stanovnika spao na svega 1800.

Kada je reč o registrovanim migrantima, po rečima dr Krste Kureša, najviše ih je iz Irana. U Motelu “Adaševci” 314 ih je iz Irana, iz Iraka 30, Palestine 50, te po jedan migrant iz Konga i Kameruna, dok u prihvatnom centru “Principovac” se smešteno 89 Avganistanaca, 97 Iranaca, osam Iračana, 17 migranata je iz Bangladeša, pet iz Sirije, 11 iz Somalije, tri iz Maroka i jedan migrant iz Turske.

Zdravstvene usluge migrantima u oba prihvatna centra pružaju lekari humanitarnih organizacija koji su postavljeni od strane Ministarstva zdravlja, dok lekari Doma zdravlja Šid dežuraju od 17 uveče do 8 sati ujutru, ili umesto dežurstva rade subotom i nedeljom – ističe dr Kureš.

Tu gde su migranti, prisutni su i aktivisti Crvenog krsta. Tako su u oba prihvatna centra u Šidu predstavnici lokalnog ogranka  Crvenog krsta realizovali projekat “Osnaživanje žena migranata”.

Projekat obuhvata kurs engleskog jezika i kreativne radionice, zdravstveno-prosvetne, socijalno-kulturne, obuku žena za zanate po izboru: kurs manikira i kurs šminkanja – kaže sekretar Crvenog krsta Šid Dušica Poletan.

Kreativne radionice obuhvataju šivenje i izradu ukrasnih novčanika sa različitim materijalima.

Naša ciljna grupa su žene i devojke starije od šesnaest i po godina a cilj ovog projekta jeste osnaživanje, obučavanje i podrška ženama smeštenim u oba prihvatna centra za migrante i izbeglice, za izazove koje donosi integracija u svakodnevnom životu u nepoznatim i kulturološkim različitim sredinama – zaključila je Dušica Poletan.

Ona je dodala i da, nakon položenog testa engleskog jezika, žene migranti dobijaju sertifikate.

Istovremeno, domicilno stanovništvo je od svih sličnih aktivnosti izuzeto, lokalne fabrike su uglavnom pogašene, od stranih investicija rade jedino one sa prljavom tehnologijom, pa žitelji ne vide više svoju budućnost u ovoj sredini.

Stanovništvo slovačkog porekla masovno napušta svoje domove i dolazi trbuhom za kruhom u zemlje Evropske unije, dok ih ostali, po prijateljskim ili rodbinskim vezama, ubrzano slede. Opštinske rukovodioce, u međusobnoj borbi za fotelje, kao da sve to preterano ne interesuje.

Posmatrajući sve ovo, teško je ne zapitati se: “Da li je Šid izabran da bude eksperiment u kome će se u praksi videti proces kako se autohtono stanovništvo zamenjuje migrantima novopridošlim iz dubine Azije?

(Milan Milivojević)

 

3 COMMENTS

  1. Samo neka ih podrzavaju i edukuju,a oni nas neka ugrozavaju. Imala sam dve vrloooo vrloooo ne prijatne situacije sa migrantima. Sa sve mojim maloletnim detetom. I samo glasajte za Vucica. Dok on stavlja pare u dzep koje dobija za njih. Nas narod muke muci. Izdaju im se kuce po 20 njih zivi. Uzas,u po dana ne smes gradom prosetati. Vise njihovog naroda vec naseg. Strasno.. ko bi nasu decu skolovao. Ne kazem deca nisu nista kriva. Ali opet.. Po vrticima,migranstka deca. Od nekad mirnog grda do ovakovog stanja. Uskoro ce Sid biti grad migranata. Nece nas ni biti. Sramota i ogorcenje..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here