Obeležena 79. godišnjica proboja Sremskog fronta

0
280

Na Spomen-obeležju „Sremski front“ u Adaševcima kod Šida, obeležena 79. godišnjica proboja Sremskog fronta – bitke koja je bila vesnik konačne pobede i oslobođenja zemlje u Drugom svetskom ratu. U okviru državne ceremonije obeležavanja vence u slavu plaih boraca položili su potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Antić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Sremskog upravnog okruga, Grada Sremske Mitrovice, Opštine Šid, OŠ „Sremski front“, SUBNOR-a, kao i delegacije udruženja boraca i veterana, predstavnici udruženja građana i diplomatskog kora u Srbiji.

Predsednik Opštine Šid Zoran Semenović, istakao je u obraćanju okupljenima važnost čuvanja sećanja na žrtve i herojstvo boraca Sremskog fronta. Sremski front je bio jedno od najtežih i najtragičnijih srpskih bojišta, ali i čitavog Drugog svetskog rata, i od velikog je značaja za slom Hitlerove Nemačke.

U rovovskoj borbi, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo je oko 250.000 vojnika na obe strane. Poginulo je oko 13.500 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore. U borbama je izgubilo život i oko 1.100 pripadnika Crvene armije i 630 Bugara.

Proboj Sremskog fronta, između Dunava i Bosuta, počeo je u zoru 12. aprila 1945. godine posle petnaestominutne pripreme iz artiljerijskog oruđa. Snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije jakim dejstvima uspele su da probiju Sremski front i nastave napredovanje ka zapadnim granicama Jugoslavije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here