Objavljena slikovnica o tragično stradalom dečaku Slobodanu i njegovom psu

0
736

Glumica, ikonopisac i slikarka iz Bijeljine, Mirna Jovanović ponovo je pomerila granice svog stvaralaštva. Ovoga puta, Mirna je, uz podršku i blagoslov Eparhije zvorničko – tuzlanske, oslikala prvu slikovnicu za decu posvećenu tragično stradalom dečaku Slobodanu Stojanoviću kojeg su ubili zlikovci iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića. Ova svestrana umetnica za NoviGlas ispričala je priču o ovom jedinstvenom poduhvatu.

Kako se sve značajno u mom životu dešava “slučajno”, tako mi je “slučajno” pala na pamet ideja da uradim slikovnicu o Svetom Slobodanu. Od nadahnuća za dve tri ilustracije, sponatno je došlo do malo više ilustracija i prve neverbalne slikovnice u Republici Srpskoj i Srbiji. Učestvovala sam u ilustrovanju slikovnice “Sveta deca” Igora Kolarova i kada sam završila poslednju ilustraciju, kao sa neba mi je pala ideja na pamet da moram uraditi slikovnicu posvećenu našem Svetom detetu Slobodanu”, kroz osmeh započinje priču Mirna.

Ideja za izradu slikovnice o dvanaestogodišnjem dečaku iz okoline Zvornika, koji je brutalno ubijen kada se vratio po psa kog su ostavili za sobom prilikom bekstva iz rodnog sela, nastala je u decembru 2022. godine.

Ta ideja nije mi dala mira sedam meseci, konstantno sam u glavi dodavala i oduzimala neke slike, razmaštavala i napokon sela i uradila je za otprilike mesec dana svakodnevnog rada. Zanimljivo je da nikad nisam lakše i sa manje stresa i preispitivanja uradila nešto toliko tematski teško”, dodaje Mirna.

Iako je tema teška i bolna, a priča o Slobodanovoj smrti surova, Mirna je veštim ilustracijama uspjela da priču prilagodi najmlađima.

Najteže i najbolnije ilustracije, vezane za samo stradanje dečaka Slobodana, prikazane su kroz simbole i na taj način su prilagođene za decu. U slikovnici sam se više fokusirala na prijateljstvo i ogromnu ljubav između dečaka i psa, nego na rat, jer deca, kao bezazlena i neiskvarena bića, pojam rata ne mogu ni da shvate. Ono što mene lično fascinira kod Svetog Slobodana je tolika količina ljubavi i saosećanja za Božiju tvorevinu”.

Pored toga što je ovo djelo ove vrste o dječaku Slobodanu, Mirnina slikovnica je i prva neverbalna slikovnica u Srpskoj.

Neverbalne slikovnice priču pričaju kroz niz slika, bez teksta. Malo je izazovnije raditi takve slikovnice, jer mora (s)likovno sve da bude jasno prikazano, da se priča može logično pratiti od početka do kraja”, objašnjava Mirna.

Mirna je izrazila posebnu zahvalnost Eparhiji zvorničko – tuzlanskoj i njihovoj izdavačkoj kući “Sinaj”, ali i svima onima koji su učestvovali u nastanku ovog neobičnog dela. O važnosti Mirninog poduhvata govori i podatak da će, umjesto prvobitnih 300, tiraž ove slikovnice biti 10 000. Književnica Jelena Kalajdžija u kritici ovog dela ističe da je “Nebeski dječak i njegov pas” knjiga o bezuslovnoj ljubavi i hrabrosti.

Jovanovićeva je u nekoliko stranica uspela da kombinovanom tehnikom rapidografa i akvarela na papiru ispripoveda nepregledan spektar tema i emocija na predlošku žitija Svetog Slobodana  ustupljenog iz Biblioteke Eparhije zvorničko-tuzlanske. Ovu knjigu možete gledati, kao priču o bezuslovnoj ljubavi dečaka i psa, kao hrabrost dečaka da se radi tog prijateljstva uputi u nesiguran prostor, da u sekundarnim planovima prepoznate obrise rata, ali i predokus vaseljene u zelenoj šumi sigurnosti Hristovog naručja”, napisala je Kalajdžija.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Novi Glas.info)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here