Od 15. juna neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje

0
1635

Svaki šesti par u Srbiji ne može da se ostvari u ulozi roditelja, pa je mnoge obradovala vest da se ponovo možete prijaviti za vantelesnu oplodnju o trošku države, a nakon pauze zbog epidemije korona virusa.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, kaže da su prava proširena, a da je celokupna procedura, u smislu administracije, maksimalno olakšana.

Da bismo nadoknadili vreme, umesto dve, uveli smo samo jednu komisiju, a komisija će se obavljati u klinikama za ginekologiju svih kliničkih centara. Parovi će na ovaj način, na jednom mestu, moći sve da završe – kaže Radojević Škodrić, a prenose „Večernje novosti„.

Novi kriterijumi za vantelesnu oplodnju

Umesto 42 godine, koliko je dosad bio kriterijum, granica je pomerena na 43, kaže direktorka RFZO i objašnjava da je u svetu prema ovom kriterijumu ispred nas jedino Izrael, gde je granica 45 godina.

Kaže da BMI (Body Mass Index) treba da je 25, kao i da je funkcija jajnika očuvana, a da su „sve druge mogućnosti iscrpljene“.

– Sada su ti kriterijumi prošireni maksimalno. Dakle, od 15. juna granica će biti podignuta na 43 godine, a na predlog predsednika Aleksandra Vučića omogućićemo parovima neograničen broj pokušaja, ukoliko za to postoje reproduktivni potencijali po oceni eksperata – kaže dr Škodrić, prenosi Pink.

Ona podseća da je prošle godine uvedena mogućnost zamrzavanja do šest embriona, da je broj pokušaja povećan sa tri na šest, a da parovi koji već imaju jedno dete iz prvog postupka vantelesne oplodnje, mogu da o trošku države apliciraju i za drugo dete, i to sa tri dodatna pokušaja.

Izvor: https://luftika.rs/vantelesna-oplodnja-neogranicen-broj-pokusaja/?utm_source=fb_page&utm_campaign=publer&utm_medium=Luftika&fbclid=IwAR2z1dr2iHZTcybL_o2dww8r3R3NeEm0U4gWlUm_qbQWL_kbvWBYfP2yt64

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here