Odlučno i jasno: NE!

0
2486

Ako imate decu i ako još ne znate da kažete “NE!!!“, (a nemate pojma, jer da ste ga imali, sada ne biste imali balavce dotične), onda je krajnje vreme da to naučite. U suprotnom, život će vam se, ako već nije, pretvoriti u pakao.

Od sekunde kada prvi put zakmeče na ovom svetu, pa sve dok VI ne sklopite oči čarne, komunikacija između vas i mladunaca odvija se po sledećem obrascu:

Mladunac nešto traži. Vi to ispunjavate.

Kako znate da balavcu nešto treba? Jednostavno – mrda usnama.

U početku sve prohteve ispunjavate rado i ništa vam nije teško. Priroda se postarala da vam ni buđenje sto trideset tri puta u toku noći ne remeti ravnotežu, da vam ništa nije gadno, iako ste se s mukom uzdržavali kada su deca vaših drugarica i rođaka zadovoljavala svoje fiziološke potrebe u vašoj blizini. Vremenom, zahtevi se radikalizuju, a vama je već svega dosta, pa razvijete sposobnost da čujete zvuk, ali ne registrujete sadržinu onoga što vaš perpetuum mobile neumorno ponavlja.

Oprez!

U tom zecu grmi čuč! Svako vaše neoprezno “mhm“, “možda“, “videćemo“, ili samo nevoljno spuštanje glave ka grudima, oni će shvatiti kao pristajanje, odobravanje, u najgorem slučaju kao OBEĆANJE.

A onda ste gotovi!

Nećete moći da se otresete od njih. Jer, onakvi dosadni k’o stenice, neće vam silaziti s vrata sve dok ne ispunite to što ste, navodno, obećali. Najbolje je ovu veštinu steći dok mladunče ne zaplovi opasnim i nepredvidivim vodama puberteta. U suprotnom, gadno ste na****li.

Steći ovu veštinu uopšte nije teško. Jedino što se od vas zahteva je malo koncentracije i stalna vežba. Šta uraditi? Čim mladunac zine, vi treba da izgovorite odlučno i resko: “NE!!!“

Posle nekog vremena, kada se izveštite, smanjićete broj uzvičnika. Kada vam to postane rutina, nećete morati ni da čekate da mladunac otvori usta, jer ćete već kada primetite da uzima vazduh da nešto kaže, bez stresa i nervoze iz sebe izvući jedno “NE!“ i mirno nastaviti da radite ono čime ste se i pre toga bavili. Ne nadajte se da će oni to prihvatiti, ali to više nije vaša briga.

Vi ste svoje rekli, a carska se ne poriče!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Marina Kitanović Vasić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here