Održan 8. Vinski park

0
1273

Gastro-vinska manifestacija „Vinski park” održana je po šesti put u mitrovačkom Gradskom parku u prisustvu nekoliko hiljada posetilaca. Zemlja gost festivala bila je Slovenija, a domaći i strani proizvođači predstavili su vina iz više od 106 vinarija, kao i domaće gastro proizvode.

Ove godine je kao novina u okviru „Vinskog parka” organizovana i „Škola vina” na terasi Turističkog info centra. Kroz stručno predavanje, somelijerka Marija Bojović, upoznala je četrdesetak polaznika sa kulturom ispijanja vina, uparivanja hrane i vina, sa tehnikama degustacije vina i ostalim pojedinostima vezanim za vinsku kulturu.

Benefiti od ove manifestacije su višestruki, ostvaruje se opšti cilj, a to je uspon i razvoj vinarstva i vinogradarstva u našem kraju, ali to naravno indirektno doprinosi razvoju turizma i razvoju privrede Sremske Mitrovice. Pre nekoliko godina započeli smo jednu zanimljivu priču da svake godine gost bude jedna zemlja, najpre je to bila Portugalija, potom Sjedinjene Američke Države, prošle godine Gruzija, sa tom praksom smo nastavili, i ove godine smo izabrali za zemlju gosta Republiku Sloveniju poznatu po vrhunskim vinima, vinarstvu i vinogradarstvu i po razvijenom vinskom turizmu. Neka od tih kvalitetnih vina mogli su da probaju i posetioci na štandu Slovenije uz njihove dobro poznate gastronomske specijalitete kao što si kranjske kobasice i kraški domaći pršut.” – rekao je zamneik mitrovčake gradonačelnice Petar Samardžić.

Domaćin ovogodišnjeg „Vinskog parka” bio je dramski umetnik Boris Pingović, prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu, rođen i odrastao u Sremskoj Mitrovici. 

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica i Udruženje „Sinergija pozitivnih energija”. Pokrovitelјi „Vinskog parka” su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Grad Sremska Mitrovica. 

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here