Održan „Agrobiznis sajam“: IZLAGALO VIŠE OD 70 MALIH PROIZVOĐAČA!

0
559

Drugi po redu Agrobiznis sajam održan je u gradskom parku, gde je svoje poljoprivredno-prehrambene proizvode izložilo više od 70 učesnika. Domaćin i organizator i ove godine je Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica, uz podršku lokalne samouprave.

Sajam je okupio kako proizvođače poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, tako i sa brojni gostujući izlagači.

Ovo nije klasičan biznis inkubator, nema stanare kao poslovni inkubatori, nego ima svoje korisnike koji se bave poljoprivrednom, pretežno prerađivačkom delatnošću, koji su već prešli ili polako prelaze iz primarne poljoprivredne proizvodnje u prerađivačku. Jedna od usluga koje naš biznis inkubator nudi svojim korisnicima, naravno besplatno, jeste podrška za učešće na sajmovima i poljoprivrednim manifestacijama, kao što je ovaj agrobiznis sajam u Sremskoj Mitrovici, u cilju boljeg proboja na tržište, veće vidljivosti njihovih proizvoda. Ovo je prilika da razmene informacije, iskustava i da izlagači komuniciraju sa konzumentima i međusobno, sa ciljem unapređenja sopstvenog poslovanja. Ovaj sajam odličan je naslednik Agro-Sirm poljoprivrednog sajma koji se nekoliko godina organizovao na gradskom hipodromu, a upravo na tom sajmu jedan blok su bili ovi proizvođači tradicionalnih zanatskih proizvoda, te izlagače možemo da vidimo ovde.” – objasnio je Petar Samardžić, zamenik mitrovačke gradonačelnice.

S druge strane, Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade, podsetio je da su u maju prošle godine osnovali agrobiznis inkubator baš u Sremskoj Mitrovici:

Srem smo prepoznali kao mesto sa puno proizvođača kako suhomesnatih proizvoda, tako meda, rakije, vina i drugih, zato smo ovde osnovali prvi agrobiznis incubator. Cilj je razvoj malih poljoprivrednih proizvođača, podsticanje prerade poljoprivrednih proizvoda i efikasniji nastup na tržištu a današnji događaj je pokazatelj da smo na pravom putu. Ovde ćemo obezbediti deo procesne opreme, kako bi oni koji je nemaju mogli da pripremaju svoje proizvode i da ih iznesu na tržište.”

Ćurčić je najavio da će na okruglom stolu koji je planiran za novembar na Poljoprivrednom fakultetu, biti predstavljeni rezultati ankete koju su radili na ovom sajmu sa izlagačima.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here