Održan promotivni dan Soko kampa u Sremskoj Mitrovici

0
640

Soko Kamp je održao svoj promotivni dan proteklog vikenda godine na maloj plaži u Sremskoj Mitrovici (naselje Stari Most). Na njemu su roditelji i deca imali priliku da se upoznaju sa atmosferom i aktivnostima kampa. Takođe roditelji su mogli da se upoznaju i pričaju sa voditeljima kampa i dobiju odgovore na sva pitanja.

“Naše udruženje građana je ove godine učestvovalo na velikoj akciji čišćenja Srbije. Tu smo sa oduševljenjem primetili kako naši sugrađani podržavaju akcije vezane za ekologiju i prirodu, što su osnovne vrednosti našeg Soko kampa. Danas smo imali priliku ugostiti naše sugrađane na Maloj plaži te im pružiti priliku kako roditeljima tako deci da kroz aktivnosti u prirodi i druženje predstavimo svoju ideju Soko kampa. Odziv je doista bio sjajan. Deca i roditelji pokazali su veliko interesovanje za vrednosti kampa, te aktivno i sa radošću učestovali u sportskim i društvenim aktivnostima. Na samom početku smo se upoznali sa decom, roditeljima te nakon  njihovog međusobnog upoznavanja zaigrali neke od poznatih društvenih igara i sportova (ne ljuti se čoveče, šah, fudbal, frizbi, badminton i puštanje zmaja). Nakon toga održali smo interatkivnu radionicu u kome su deca mogli da nauče osnovne kamperske veštine kao što su paljenje logorske vatre i podizanje šatora. Drago mi je da vidim toliko interesovanje i želju za prirodom, verujem da će u budućnosti naša zajednica prepozanti vrednosti Soko kampa, te da će deca imati priliku da rastu u prirodnijem i zdravijem okruženju“ – kaže Dario Španović jedan od članova Soko tima.

Soko kamp je projekat udruženja građana “Mitrovački Soko” koji je pokrenut na inicijativu nekoliko mladih Mitrovčana. Oni su vođenih iskustvom i željom za pozitivan razvoj i rast dece pokrenuli ovu zelenu ideju koja će ovo leto započeti sa svojim prvim aktivnosti.

“U našem timu imamo tri člana, a njihov primarni posao jeste rad sa decom na  različitim poljima njihovog razvoja. Emilija Major je licencirana fizioterapeutkinja sa dugogodišnjim iskustvom u promovisanju zdravih fizičkih navika i aktivnosti dece kao I pravilnog držanja. Dario Španović je profesor istorije sa 13 godina iskustva kao profesor u školi. Dario poseduje veliku stručnost  u kampovanju, radu sa decom kao i u vođenju dečijih ekskurzija i izleta. Opši cilj našeg tima je podsticanje entuzijazma dece za aktivnosti na otvorenom i u prirodi. Svi živimo u Sremskoj Mitrovici, gde smo se prvo povezali kroz rad u školi i inicijative društveno korisnog rada u kojima smo svi učestvovali. Nakon registracije našeg udruženja i vodeći jednodnevni pilot program u Starom Slankamenu, ohrabreni smo od strane RISE-a odlučili smo da pokrenemo Soko kamp.” – kaže Sara Žurovski Sara, fizioterapeut i specijalista za razvoja dece sa višegodišnjih iskustvom u zemlji i inostranstvu.

Originalnost Soko kampa ogleda se kroz društveno korisne aktivnosti u koje će deca biti aktivno uključena tokom kampovanja. Ekološkim aktivnostima naš kamp imaće pozitivan uticaj na prirodu. Kamperi će učestvovati u zadacima koji uključuju čišćenje šuma i plaža, sadnju odgovarajućih stabala i uređenje i obeležavanje planinarskih staza. Kroz ove aktivnosti deca bi takođe razvila osećaj društvene odgovornosti i pozitivan odnos prema prirodi.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here