Održana promocija časopisa „Sunčani sat“

0
229

U organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”, u prostoru Muzeja Srema, održana je promocija tridesetog broja Časopisa za nauku, umetnost i kulturu „Sunčani sat”. Časopis koji neguje istoriju i promoviše kulturnu baštinu Sremske Mitrovice nazvan je po spomeniku, skulpturi sunčanog sata iz Sirmijuma, jedinstvenom spomeniku od velikog značaja, koji je izložen u lapidarijumu Muzeja Srema.

Po rečima urednice časopisa, Slađane Milenković, Sunčani sat već 30 godina osvetljava istoriju Sremske Mitrovice, beleži sadašnjost zarad budućnosti, sa ciljem da vidimo gde smo, odakle idemo i da sve to zabeleži za buduća pokoljenja, jer niko od nas ne stvara ex nihilo – ni iz čega, nego nastavljamo nešto što je bilo pre nas i nadamo se da će to neko da radi i u budućnosti.

Svi smo deo jedne epohe i dolazimo posle nekog istorijskog vremena koje nastavljamo dalje i prepuštamo ga budućim generacijama. Sunčani sat pokazuje vreme spram sunčeve svetlosti, a svetlost je život koji u sebi nema ništa tamno, rekao je Sveti Jovan Zlatousti jer svetlost treba da donosi korist i drugima i upravo tako časopis decenijama pruža znanje i širi vidike. Ovo je časopis svih nas, naš mitrovački, ali kako kaže Vistan Hju Odn: Biti lokalan, a cenjen svuda, upravo to jeste geslo pod kojim se Sunčani sat danas stvara i pod kojim nas okuplja.”- rekla je Milenkovićka tokom promocije časopisa.

U 30. broju „Sunčanog sata” autori su kroz istraživački rad, baštineći bogato kulturno-istorijsko nasleđe, osvetleli 18. i 19. vek  i naravno sadašnjost, Časopis kao nezaboravnik ličnosti, grada i vremena iscrtao je svoj trideseti krug, a samo za poslednjih deset godina, preko 100 različitih autora potpisalo je tekstove istražujući i sećajući se bitnih istorijskih događaja, znamenitih ličnosti Srema i Mitrovice.

Promocija „Sunčanog sata” upotpunjena je nastupom Tetara „Gartel”. Voditelj je bila Gordana Lukić. Rok muzičar Branko Badžić izveo je neke prepoznatljive numere, a on i njegov pogled na rok scenu bio je tema u jednom od prethodnih brojeva. Pokrovitelji Časopisa su Grad Sremska Mitrovica i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here