Održana promocija časopisa „Sunčani sat“

0
238

U sali Muzeja Srema, u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”, održana je promocija časopisa za kulturu, umetnost i nauku „Sunčani sat”.

Kako je navedeno u uvodniku časopisa, 29-og po redu, Sunčani sat je čuvar kulturnog nasleđa i pomaže da shvatimo sebe i protumačimo svet. U ovom broju tekstovi su grupisanipou poglavljima: Istraživanja, Dometi, Dokumenti i Pogledi.

Časopis je osnovan 1992. godine, a štampamo ga jednom godišnje. On neguje istorijsku baštinu Sremske Mitrovice i Srema, tema je ljudsko stvaralaštvo, znamenite ličnosti, važni istorijski događaji, kultura, umetnost, nauka, jednom rečju život, a to je večna tema i nepresušni izvor inspiracije za autore tekstova. Promocija je osmišljena u znaku 80 godina sećanja na stanovništvo Srema od strane ustaške ruke, njih 7950 i mislim da na ovaj način treba da ih sačuvamo od zaborava.”- predstavila je časopis Miroslava Ilijić, direktorka Ustanove za negovanje kulture „Srem” .

U poglavlju časopisa pod nazivom “Istraživanja” autori pokušavaju da proniknu u prošlost, na prelomu vekova i između dva svetska rata, sa naglaskom na Ćiru pl. Milekića, ondašnjeg gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Poglavlje “Dometi”, donosi tekstove koji proučavaju bližu prošlost, o 30 brojeva školskog časopisa Mitrovačke gimnazije – „Gimnazijalac“  piše glavni i odgovorni urednik ovog lista Đorđe Domazet, profesor matematike, pedagoški savetnik i pisac. Predrag Udicki, potomak Jovana Udickog, njegov bratanac, pesnik i slikar, koji nas je napustio prošle godine tema je narednog teksta. Data je analiza njegovog književnog opusa od jedanaest knjiga poezije i dve knjige proze uz podsećanje da je uvek bio zaljubljenik u naš grad i njegovu kulturu. Da li rokenrol polako odlazi u istoriju pita se Nemanja Milošević, kroz razgovor sa Brankom Badžićem, našim sugrađaninom koji je ostavio neizbrisiv trag u novoj, rok kulturi grada. Zaključuje da čuvari rokenrola i dalje postoje i neguju kulturu koja je grad nekada činila pravom oazom muzičkih talenata.

Pogledi u ovom broju pali su na Festival besedništva i na Međunarodni festival poezije mladih pesnika „Mašta i snovi“. Sećamo se Jelene Dejanović i njenog čarobnog glasa, njenih izvedbi bećaraca i starogradskih pesama i Vojina Bilanovića Bila, režisera i pokrovitelja dramskog stvaralaštva amatera.

U ime izdavača, na promociji je govorila Zorica Miščević član Uredništva, a promocija časopisa je upotpunjena nastupom Hora „Polifonika” pod upravom Jovanke Ivanić. Zajedno sa horom u jednom delu programa nastupila je i Todora Stojinović.

U umetničkom delu programa nastupila je Dušanka Anojčić dramska umetnica, koja je izvela besedu „Bilo ih je…” U programu je učestvovao Dimitrije Štimac, polaznik Tetara „Gartel”. Voditelj je bila Gordana Lukić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here