Održana promocija „Poeme o Martincima“

0
816

U utorak, 16. maja, Biblioteka „Gligorije Vozarović“ je bila organizator promocije knjige „Poema o Martincima“ zavičajnog autora Radoslava Šumarskog. Promocija je održana u Poslovnom centru Mercedes-Benz u Martincima.

Poema o Martincima“ je spev u desetercu, u koji je Radoslav Rada Šumarski utkao životno iskustvo, usmena predanja i pisane izvore o svom rodnom selu – Martincima u Sremu. Iako u pisanoj formi, spev nalikuje usmenoj tradiciji jer „počiva na nasleđenom znanju, autoritativnom i vrednom poštovanja… opstajući ne samo kao priča o prošlosti, već i kao jedan od temeljnih vidova oblikovanja kolektivnih iskustava zajednice“ (dr Marija Mandić).

-Priču o Deda Radi mi je ispričala moja saradnica, mlada novinarka Kristina Erić. I ona je iz Martinaca. Dugo jedna priča nije ostavila takav utisak ne samo na gledaoce nego i na svakog člana ekipe emisije “ Da sam ja neko“ ponaosob, i to od trenutka kada smo stigli na snimanje. Ni ja ne znam koga sam tačno očekivala da vidim kada smo se zaputili ka Martincima da upoznamo čoveka koji je čitav svoj vek radio ono u šta je verovao, uprkos svemu i svima. Ali već posle pola sata razgovora shvatila sam da za život kakav želite da živite, osim borbe, odricanja i radoznalosti, morate imati i bezrezervnu ljubav prema ljudima. I zapravo ta životna energija, taj iskren, još vragolasti pogled i beskrajna blagost jesu ono što se ne zaboravlja kada upoznate deda-Radu“ (novinar Rada Đurić).

Učesnici u programu: Radoslav Šumarski, autor; Rada Đurić, novinar; dr Marija Mandić, filolog; Stefan Nedić, veroučitelj; Moravka Todić, moderator.

U muzičkom programu nastupio je bend Liđi i tamburaši.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here