Održana tribina „Na maturu bez automobila“

0
363

Grad Sremska Mitrovica i Agencija za bezbednost saobraćaja održali su u prostoru gradske kuće tribinu pod nazivom „Na maturu bez automobila“. Prisutnim maturantima su o svojim ličnim iskustvima i posledicama saobraćajnih nezgoda govorili predavači Bojana Gladović i Veljko Vukomanović, koji su i sami pretrpeli ozbiljne povrede u saobraćajnim nezgodama.

Podsetimo, ova kampanja je namenjena upozoravanju mladih na rizična ponašanja u saobraćaju, a podršku su pružili i predstavnici MUP-a Republike Srbije.

Naša kampanja već više od deset godina upozorava mlade na rizike u saobraćaju. Usmerena je na edukativno predavanje i razgovor s mladima, uz učešće osoba koje su preživele saobraćajne nezgode i koje su podelile svoje lične priče. Mi, zajedno s inženjerima, ističemo rizike i pružamo konkretne primere, sve sa ciljem da mladima skrenemo pažnju na povećan rizik u ovom periodu godine, obzirom na mature, maturške večeri i pojačano konzumiranje alkohola.“- rekao je Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Kako je rečeno na tribini, godišnje u saobraćajnim nezgodama gubi život oko 100 mladih osoba, a preko 6.100 biva povređeno. Najveći broj vozača pogine u prvoj godini vozačkog staža.

Želja za dokazivanjem, neiskustvo, osećaj sve moći, nedostatak znanja i veština za bezbedno ponašanje u saobraćaju prisutni su kod mladih. Težimo da putem ovakvih predavanja i primera pokažemo mladima zašto je bitno da se bezbedno ponašaju,“ rekao je Veljko Ćurčić.

Kampanja „Na maturu bez automobila“ pokrenuta je 2014. godine na inicijativu nastavnika i učenika Politehničke škole u Kragujevcu. Cilj kampanje je da maturanti ne koriste automobile kao vozači prilikom odlaska i povratka sa maturskih proslava. Ove godine se za realizaciju kampanje prijavilo 56 lokalnih samouprava, a očekuje se učešće više od 12.000 mladih.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here