Opstipacija (zatvor ili otežano pražnjenje creva)

0
1801

Zatvor (opstipacija) je otežano pražnjenje creva. Zatvor je često praćen nadutošću i bolom u stomaku. Uzroci zatvora su razni,a najčešće je to nepravilna ishrana i odlaganje nagona za pražnjenje creva.

Takođe uzroci mogu biti i korišćenje nekih lekova kao i neka oboljenja.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Iako većina ljudi ne voli da priča o ovoj temi, svaki čovek se pre ili kasnije susretne sa opstipacijom. U većini slučajeva zatvor ne traje dugo i uvođenjem nekih malih promena možete da ga se rešite.

Ako je uzrok zatvora nepravilna ishrana, onda je potrebno uključiti u jelovnik više rastvorljivih i nerastvorljivih biljnih vlakana. To možemo postići tako što ćemo unositi više svežeg voća i povrća u organizam. Takođe možemo da dodamo 2 supene kašike pšeničnih mekinja ili ovsenih pahuljica u supu, čorbu, sok ili čaj.

Posle toga treba popiti 2 čaše vode, kako bi vlakna nabubrila i rastegla zid creva i tako ubrzala pražnjenje.Ukoliko ne popijete vodu posle mekinja i pahuljica, zatvor će se još više pogoršati. Najbolje je mekinje i pahuljice dodavati onom obroku koji ima najviše masti ili prostih šećera (najčešće je to ručak), a izbegavati da se dodaje obroku koji obiluje vitaminima i meneralima.

Koja hrana može da izazove zatvor? Do opstipacije može da dođe ukoliko nam se na jelovniku pretežno nalaze namirnice kao što je sir, čips, brza hrana, sladoled, meso, tj. masna i začinjena hrana.

Da li unos tečnosti ima veze sa zatvorom?

Dehidriranost organizma može kako da prouzrokuje, tako i da pogorša opstipaciju. Upravo je zbog toga veoma važno da unosite dovoljno tečnosti. Pored vode, odličan su izbor i sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, naravno bez dodatka šećera. Izbegavajte alkohol i napitke sa kofeinom jer izazivaju dehidrataciju.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here