OSUĐENICI POSTALI FARMERI: Mitrovački zatvor izvozi poljoprivredne proizvode

1
1915

Osuđenici mitrovačkog Kazneno-popravnog zavoda  bave se poljoprivredom na zatvorskim parcelama, a posebno mogu da se pripreme za biznis uzgajanja kornišona, jer će im po odsluženju kazne KPZ i nemačka kompanija pomoći u otkupu proizvoda.

Tek što su se kombajni pogasili, a uspešna žetva pšenice na 260 hektara Poljoprivrednog dobra „Proleće“ u okviru Kazneno-popravnog zavoda privedena kraju, berba kornišona na zatvorskim parcelama u punom je jeku.

 – Svaki dan 50 osuđenika iz otvorenog odeljenja bere kornišone na zatvorskim parcelama za čiji plasman imamo ugovor sa nemačkom kompanijom „Carl Kühne“. Na 12 hektara pod kornišonima berba je počela krajem juna, a trajaće do polovine septembra. Planovi su nam veliki, jer proizvodnju i sisteme za navodnjavanje kap po kap već sledeće godine planiramo da proširimo na ukupno 200 hektara i angažujemo još 200 osuđenika – najavljuje Aleksandar Alimpić, upravnik najvećeg zatvora na Balkanu sa preko 2.000 osuđenika.

Za svoj rad osuđenici dobijaju simboličnu platu, a izuzev penzije, slede im i sva prava iz Zakona o radu, bezbednost i zaštita na radu i zdravstveno osiguranje.

Svi osuđenici angažovani u berbi kornišona imaju šansu za otpočinjanje sopstvenog biznisa po izlasku iz zatvora na osnovu zajedničkog projekta KPZ i nemačke nevladine organizacije „Help“, a plasman njihovih proizvoda garantuju KPZ i nemačka kompanija, kaže Alimpić.

Ovakav projekat u postupku resocijalizacije i postepenog prihvata, naglašava Alimpić, za sada u Srbiji realizuje jedino mitrovački zatvor.

Berem kornišone već mesec dana, nekad radim prvu smenu, nekad drugu. Nije mi teško, ustajem inače rano ujutro, a ovde krećemo u zoru, već od pet da bi kornišoni bili sveži, a i da izbegnemo vrućine. Sve je bolje nego čamiti unutar zidova. Ovako malo izađem na svež vazduh, zaradim se, ne mislim ni o čemu – kaže S. S. (51), konobar iz Novog Sada, već petu godinu stanar mitrovačkog zatvora.

Do njega u špaliru vredno radi Zemunac K. R. (29), čiji se otac bavi poljoprivredom, a on će, kaže, konkurisati za dodelu sredstava za otpočinjanje sopstvenog biznisa u režiji KPZ.

Što da ne, ionako ne znam čime bih se bavio kad za koju godinu odavde izađem. Radim ovde i nije mi loše, ponešto se i zaradi, za kantinu imam džeparac, a i vreme brže prođe, ovde ga svi imamo na pretek. Sa ocem sam pričao, krećemo u proizvodnju kornišona čim izađem, žena i deca me čekaju – kaže nam ovaj osuđenik.

Mada je do ove godine na 800 hektara zatvorske zemlje ratarstvo imalo prioritet, a ubiranje letine sa polja pod pšenicom, kukuruzom, ovsem, sojom i lucerkom donosilo milionsku dobit, u KPZ najavljuju radikalni zaokret ka povrtarstvu.

Teška mehanizacija neophodna za ratarstvo stara je i u lošem stanju, a nabavka nove iziskuje ogromna finansijska sredstva. U narednim godinama sve više ćemo se orijentisati na povrtarske kulture i ulagati u sisteme za navodnjavanje – najavljuje Alimpić.

 

 

 

Izvor: http://www.blic.rs/vesti/vojvodina/osudjenici-postaju-farmeri-zatvorenici-iz-kpz-sremska-mitrovica-dobijaju-sansu-za/l70s34y

1 COMMENT

  1. Svaka čast Alimpiću. Čovek je za primer. I treba iskoristiti maksimalan kapacitet zatvora i radnu snagu i zemlju. Od ergele, preko zemlje i farmi do restorana,hotela…. Samo napred!

    PS: Treba nam još takvih ljudi u opštini a ne onih poput Vase PDV-a i bivšeg gradonacelnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here