Osveštani krst i zvona za crkvu u mitrovačkom zatvoru

0
806

Episkop sremski Vasilije osveštao je krst i zvona koji će biti postavljeni na crkvu posvećenu Svetoj Petki, a koja se nalazi u zatvorenom delu Kazneno – popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici.

Inače, ukupni radovi na izgradnji crkve privode se kraju, postavljen je nov zvonik, a paralelno sa crkvom, izvodi se sveobuhvatna restauracija Doma kulture. Izgradnjom crkve, izvršiće se zakonska obaveza Uprave za izvršenje krivičnih sankcija da licima lišenim slobode omogući ostvarivanje i njihovih verskih prava.

Sremska Mitrovica je najveći zatvor u Republici Srbiji i zbog toga zaslužuje da ima mesto gde će osuđenici moći da ostvare svoja verska prava. Imamo veliku sreću zato što crkva vrlo dobro razume i prepoznaje to što radimo i u tome nam je dragoceni pomoćnik. Ovaj projekat će doprineti rehabilitaciji osuđenika i promociji duhovnog blagostanja. Očekuje se da će crkva postati važan deo života osoba koje služe kazne, nudeći im nadu i utehu u teškim vremenima,” rekao je Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Po rečima upravnika zatvora Aleksandra Alimpića, ova crkva je sastavni deo Sremske eparhije. Osuđenici aktivno učestvuju u verskim obredima i obeležavaju pravoslavne praznike. Do sada su bogosluženja održavana svake nedelje, ali i u vanrednim okolnostima.

Jako je bitno da svi zajedno učestvujemo na izgradnji hrama, prevashodno jer je to arhitektonski gledano jedini dokaz da su pravoslavci bili, odnosno rukovodili ovim zatvorom. Bitno je da imamo znak sećanja i da nađemo način za pokajanje, za pokoj duše svih stradali tokom prošlog veka, odnosno tokom dva svetska rata, ovde u Mitrovačkoj kaznioni, da na neki način odamo počast tim ljudima koji su nevino stradili, krivi su bili samo zato što su bili pravoslavne veroispovesti. Preko 98% pravoslavaca je sada na izdržavanju kazne, tako da ja imam to zadovoljstvo da kao upravnik zatvora učestvujem u ovom velikom projektu, nailazimo i na dobar odziv kod osuđenika, radnika, kod crkve i privrednika.”- zaključio je Alimpić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here