Otkrivena spomen-bista Petra Velikog u Sremskim Karlovcima

0
434

U Sremskim Karlovcima otkrivena je spomen-bista Petra I Aleksejeviča Romanova – Petra Velikog (1672–1725), ne samo najvećeg i najprosvećenijeg vladara u vekovnoj istoriji Rusije, već i jednog od najznačajnijih državnika i reformatora 18. veka.

Zahvaljujući njemu, Rusija se ubrzano modernizovala i jačala i postala je zaštitnik slovenskih i srpskih interesa kroz istoriju. Svoj refomatorski duh i ideju obrazovanja i očuvanja sopstvenog identiteta Petar Veliki je širio ka svim krajevima u kojima su živeli pravoslavci. Tako je, upravo njegovim ukazom, ovde u Sremskim Karlovcima i otvorena prva srpska škola, koja će uz Bogosloviju, kako je to rekao Miloš Crnjanski, biti ceo naš nacion“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Prema njegovim rečima, u njima je stvarana, i stvorena je, nova nacionalna elita koja će imati odlučujuću ulogu u borbi za oslobođenje i ujedinjenje.

Srbija je i danas zemlja u kojoj je obrazovanje jedan od prioriteta, zemlja koja reformiše sve sfere društvenog života, prilagođavajući ih budućnosti i generacijama koje dolaze. Srbija, koja se doslednom nacionalnom politikom, uprkos svim pritiscima, ne odriče svojih tradicionalnih prijatelja“, istakao je predsednik Mirović.

Kako je naveo, Novi Sad, koji je zamalo postao boravište Lava Nikolajeviča Tolstoja, ili Sremski Karlovci, koji su nakratko bili utočište generala Vrangela, svedoče o neprekinutoj niti zajedništva i solidarnosti između srpskog i ruskog naroda.

Setimo se na trenutak i cara Nikolaja Romanova, koji Srbiju nije ostavio samu i koji je na kraju i stradao sa svojom porodicom jer nije mogao dozvoliti da Srbija 1914. godine nestane. Otkrivanjem ovog spomenika želimo da pokažemo da i danas vrednujemo istorijske veze između dva naroda, jednako važne kao i veze koje danas negujemo“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade.

„Kao sastavni i neodvojivi deo srpske istorije i kulture, ruski car Petar Veliki zaslužio je da se nalazi ovde, među nama i sa nama“, izjavio je predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić.

„Mnogo je datuma u srpskoj i ruskoj istoriji koji zaslužuju divljenje, poštovanje i zahvalnost. Mnogo je i pripadnika ruskog naroda koji su ostavili snažan pečat u našem narodu. Car Petar Veliki bio je veliki ne samo za Ruski narod već i za celokupan srpski narod, i zato nikada ne smemo prekinutu taj niz“ kazao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vladimir Tolstoj, savetnik za kulturu predsednika Ruske Federacije, kazao je da je Petar Veliki simbol moći, razvoja i energije te spomen-bista Petra I Aleksejeviča Romanova – Petra Velikog ima značajnu simboliku i izrazio zahvalnost u ime celog Ruskog naroda. Jevgenij Baranov, direktor Ruskog doma u Beogradu, povodom otkrivanja spomen-biste, u Karlovačkoj gimanziji otvorio je izložbu “Srpsko-ruski odnosi u doba Petra Velikog”.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here