Otkrivena spomen ploča povodom 80 godina od rušenja mitrovačke sinagoge

0
1048

Na mestu gde je pre 80 godina bila sinagoga, koju su 1942. godine minirale i uništile hrvatske ustaše, juče je otkrivena spomen ploča, kako bi se negovala kultura sećanja na taj bezumni i sramni čin. Inicijator postavljanja spomenika je Nenad Radmanović, kustos Muzeja Srema, a spomen obeležje su otkrile Majan Ben Tura zamenica ambasadora Izraela i Svetlana Milovanović gradonačelnica.

Svečanosti povodom otkrivanja spomenka prisustvovali su predstavnici ambasade Izraela u Srbiji, koji su izrazili veliku zahvalnost Gradu i istakli da su Jevreji i Srbi za vreme holokausta pretrpeli velika mučenja i stradanja.

Obično, kada govorimo o Sirmijumu volimo da istaknemo kako je mnogoljudna majka gradova bila jedna od tri prestonice moćnog carstva i mesto rođenja nekoliko rimskih careva, tek ređe se govori o tome da su skupa sa Rimljanima u Sirmijumu živeli i Jevreji, što ih uprkos svim dolascima i odlascima na ove prostore i sa njih, čini zajednicom koja je dala značajan pečat ovim prostorima. Tokom Velikog rata Josip Flajšman se u nekoliko navrata pokazao kao zaštitnik srpskog naroda, dok je njegova ćerka Paula Frankfurder aktivno pomagala gotovo sva srpska nacionalna i kulturna društva. Početkom Drugog svetskog rata Mitrovica je imala 116 Jevreja tek nekolicina njih preživela je holokaust, nažalost deleći sudbinu sa svojim srpskim sunarodnicima koji su tokom četiri ratne godine bili izloženi ustaškom genocidu.”- rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović tokom svečanosti otkrivanja spomen ploče.

U Sremsku Mitrovicu Jevreji se masovno doseljavaju u 19. veku kao trgovci, zanatlije, činovnici. Radnje su im se nalazile na Trgu Ćire Milekića, Žitnoj pijaci, u Zanatlijskoj ulici. Najznačajniji među njima poput Josipa Flajšmana, Slavka Kiršnera, Žige Bauma, Samuela Štajnera i drugih nalazili su se na čelu Jevrejske mitrovačke opštine. Josip Flajšman pokrenuo je 1904. godine, izgradnju sinagoge koja se nalazila na mestu na kojem je otkrivena spomen ploča.

Mogu da kažem, u svoje ime i ime ambasade Izraela, da je ovo zaista dirljivo i divno poštovanje Grada. Kao što možda znate, ovde je postojala mala, ali živa jevrejska zajednica koje više nema, zbog veoma nesrećnih okolnosti. Okolnosti koje mnogo ljudi u Srbiji znaju veoma dobro, jer smo tokom holokausta, može se reći, podelili istu strašnu sudbinu. Ono što je važno danas ovde jeste sećanje.  Kultura sećanja je veoma važna, zato da bismo mogli da učimo i da iz toga stvorimo bolju budućnost. Sa druge strane, takođe može biti podsetnik ljudima o važnosti tolerancije i različitosti u društvu, nešto što nismo bili spremni da uradimo u prošlosti, a nadam se da ćemo biti spremni da se borimo za to u budućnosti.”- istakla je Majan Ben Tura, zamenica ambasadora Izraela.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here