OVA RODA VEĆ SEDMU ZIMU PROVODI U MAČVI: Navikla na ljude i ne oseća hladnoću!

0
2390

Bele rode žive uglavnom u područjima suvlje klime, za razliku od svojih rođaka ibisa, čaplji i kašikara. U Evropi žive samo crne i bele rode i vrlo su retke, a vremenom ih je i sve teže videti. Ipak, to nije slučaj i u Vojvodini gde žitelji sve češće nailaze na belu rodu dugog vrata i nogu, a kratkog repa.

Evo još jedne zimske bele rode, ovaj put u Mačvi. Prema autoru objave, ta roda se izgleda godinama baškari u Mačvanskom Pričinoviću.

– Na jednoj fotografiji se vidi i metalni prsten na nozi rode. Bilo bi odlično ako bi neko mogao da fotografiše pticu iz blizine tako da se prsten može da se uveliča na fotografiji, napisali su na Fejsbuk stranici „Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije“.

Ova roda je našla sebi topli kraj, već sedmu zimu kako je provodi u našem selu navikla na ljude koji je vole tako i da ne oseća zimu… “ – piše Milovan koji je posvedočio o njenoj priči.

Neke vrste roda prave gnezda u naseljenim mestima, na drvetu, krovu kuće, odžaku ili banderama, a važan uslov je da ne bude mnogo hladno, baš kako je sada u Mačvi. Izgleda se ova lepotica baš lepo skućila….

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here