OVO JE RAZLOG zbog kojeg je uhapšen Triva Ivković!

0
5348

Nekadašnji upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici Trivun Ivković (72) priveden je zbog sumnje da je sa još 16 osumnjičenih, među kojima ima i policajaca, učestvovao u aferi sa diplomama jednog privatnog fakulteta.

Kako se sumnja, Ivković je primao novac ili poklone kako bi posredovao između odgovornog lica sa fakulteta i „studenata“, piše beogradski Kurir.

U policijskoj akciji su „pali“ i zaposleni na jednom fakultetu.

Osumnjičen je za trgovinu uticajem tako što je posredovao da se kandidatima, koji uopšte nisu išli na ovaj fakultet, tj. nisu slušali predavanja, niti polagali ispite, omogući dobijanje diplome“, pojašnjava – objašnjava sagovornik i dodaje da su Ivkoviću lisice stavljene u njegovoj kući.

Prema jučerašnjem saopštenju iz MUP, on se, zajedno sa još šesnaestoro uhapšenih, sumnjiči za krivična dela zloupotrebu službenog položaja, trgovinu uticajem i falsifikovanje isprave.

Zbog sumnje da su izvršili zloupotrebu službenog položaja uhapšeni su G. K. (48), odgovorno lice univerziteta jednog fakulteta, kao i A. K. (28) i M. A. (35), zaposlene na univerzitetu. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovine uticajem i falsifikovanja isprave uhapšena su i tri policijska službenika„, navodi se u saopštenju.

Prema sumnjama, u periodu od januara 2020. do marta 2021, ova grupa je, koristeći svoj službeni položaj, pribavila drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara.

Kako se dodaje u saopštenju MUP, osumnjičene A. K. i M. A. su po nalogu G. K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita kako bi bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja.

Prema rečima izvora, sumnja se da je Trivun Ivković sa još dve osobe posredovao, uz novčanu nadoknadu i poklone, između odgovornog lica sa Uniona G. K. i kandidata. Sumnja se da im se bez pohađanja nastave i polaganja ispita omogućilo dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.

Uhapšeni policijski službenici Lj. N. i D. S. se sumnjiče da su nabavili lažne diplome, koje su korišćene kao prave„, objašnjava izvor i dodaje da su svi osumnjičeni uz krivične prijave privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su protiv još dve osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku. Pored pripadnika MUP, u akciji su učestvovali i pripadnici Sektora unutrašnje kontrole, pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije i Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Da podsetimo, Trivun Ivković smenjen je sa mesta upravnika KPZ Sremska Mitrovica 5. oktobra 2000, a trenutno je u penziji.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević/Mondo)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here