Oznaka geografskog porekla za sremska vina!

0
2070

Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“, koje broji više od 40 članova, tri godine je radilo na izradi Elaborata o proizvodnji vina sa geografskim poreklom. 

Ovaj dokument, koji je prošao višemesečne analize i kontrole kvaliteta, konačno se ovog maja našao u svojoj finalnoj verziji na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Time je sremski rejon dobio priznanje koje mu pripada i krenuće uskoro sa zaštitom i Fruškogorskog vinogorja. 

Predsednik udruženja Gordan Bašić poručio je da je krajnji cilj vinara i vinograda proizvodnja, a potom i zaštita najkvalitetnijeg vina, koje će biti prepoznatljivo širom sveta i dovoditi ljubitelje ovog pića u Srbiju. On je istakao da država u velikoj meri pomaže vinare i vinogradare, što se dokazuje činjenicom da je Pokrajinska vlada donirala 16 miliona dinara kako bi se u upotrebu stavila najmodernija, elektronska laboratorija za analizu vina. 

Odmakli smo puno i u razgovorima da pravimo zajednički proizvod – daleko cenjeno penušavo vino. Radimo na tome da se vinski turizam razvije i da dovedemo zainteresovane posetioce u naš rejon, kaže Bašić.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković ističe da je zaštita porekla ovih vina poseban i izdvojiv uspeh. 

Upravo ova odluka države – da kroz strogu, administrativnu proceduru potvrdi da 147 etiketa od 34 vinara dobije pravo da koristi i ističe geografsku oznaku porekla na svojim proizvodima potvrđuje nesumnjiv kvalitet. Vino sa Fruške gore je prepoznato i nagrađivano u Austriji, Engleskoj, Bugarskoj i širom naše države, koja je potvrdila kvalitet s kojim smo svi bili upoznati. Kao što je rečeno, uskoro ćemo pomoćiti i zajedničku klastersku proizvodnju vinskog penušavca po tradicionalnim metodama, kao što su činile Toskana ili Bordo, naveo je Đoković i dodao da klasterska proizvodnja omogućava ujednačeni kvalitet, dostizanje odgovarajućih količina, brendiranje i, što je najbitnije, zajedništvu i koheziji proizvođača. 

Sekretar Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“ Slobodan Spasovski objasnio je komplikovanost postupka koji su vinari i vinogradari prošli.

Počeli smo od prikupljanja svih podataka o vinarijama, vinogradima i vinima, o klimi i zemljištu, sve što je bilo potrebno za predstavljanje specifičnosti regiona i rejona. Podaci su sumirani na više od 2.000 stranica, te je nacrt elaborata poslat ministarstvu. Usledile su sugestije i primedbe, a potom i administrativna i terenska kontrola svega što smo mi naveli u dokumentaciji – to je bio izuzetno dug period i svako vino je prošlo kontrole stručnjaka. Dokument je, nakon javnog uvida, konačno bio i objavljen kao dokument, pojasnio je Spasovski. 

Evropska unija će, kroz državu, uskoro omogućiti vinarima i vinogradarima pristup sredstvima koji se dodeljuju putem IPARD fonda. Bašić pojašnjava da će ovo biti izuzetno značajna sredstva, za koja će brojni vinari i vinogradari sigurno biti zainteresovani, a koja će im pomoći da unaprede proizvodnju i nabave opremu koja je u svakodnevoj upotrebi.

Pri tome je učešće EU između 50 i 70 odsto, tačnije između 5.000 i 700.000 evra. Na ovaj način se ruralni turizam razvio i u Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj.Naše vinarstvo je razvijeno, ali postoji potencijal koji treba maksimalno iskoristiti i ovo nam je podsticaj, za sva vina u svim regionima, koja su izuzetnog kvaliteta, navodi Bašić.

Rokovi za apliciranje za IPARD programe biće vrlo kratki. Poziv bi, prema procenama udruženja, mogao da bude objavljen već za dva ili tri meseca, a biće otvoreni oko 90 dana. To znači da bi vinari i vinogradari trebalo da budu pripremljeni.

(Gorica Nikolin/021.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here