Pas koji je posle „Oluje“ tražio i pronašao svoje vlasnike: OD PETRINJE DO RUME!

0
10728

Keruša Dena postala je najpoznatiji pas na planeti kada je, posle operacije „Oluja“, nakon 139 dana potrage prešla 500 kilometara da bi pronašla svoje vlasnike u izbegličkom kampu. Keruša je lutala kroz nepoznate gradove, a prepreku su joj pravile i reke

Cela priča počela je u Petrinji, gradu u blizini Zagreba, gde su živeli Radanovići. Godine 1991. dobili su od komšije štene, a deca su ga nazvala Dena. Kuća Radanovića postala je njena srećna luka, koju je srušila „Oluja“, zločinačka akcija u režiji hrvatske države. Kolone srpskih izbeglica iz Hrvatske, hrlile su ka Srbiji.

U tom haosu, kada se spasavao goli život, Dena je ostala u dvorištu kuće u Petrinji. Sama. Radanovići su našli svoje mesto pod suncem u izbegličkom centru u Rumi, pokušavajući da uz pomoć dobrih ljudi organizuju normalan život. Milan se zaposlio kao vozač autobusa i nekako su sastavljali kraj s krajem. Ipak, tuga za Denom bila je velika, i njihova sreća nikada nije bila potpuna. Mislili su da je više nikada neće videti.

Kojim stazama je Dena uspela da dođe do Rume i kako je uspela da nađe svoje gospodare i prijatelje, ostaje nepoznato. Prošla je kroz gradove ili pored njih: Dvor, Novi, Prijedor, Banjaluka, Prnjavor, Derventa, Modriča, Brčko, Bijeljina, Bogatić, Sremska Mitrovica. Na putu su joj se isprečile reke Una, Sana, Vrbas, Bosna, Drina, Sava. Prepreke su, po svemu sudeći, bile uistinu male prema ljubavi koja ju je vukla napred ka cilju da nađe svoju porodicu.

Pred novu 1996. godinu, tačno 22. decembra, u sobu je utrčao sin Goran i beskrajno uzbuđen rekao: Mama, došla nam je Dena! – priča Dušanka, i dodaje da u prvom trenutku kerušu nije mogla da prepozna jer je mnogo smršala, a šape su joj bile krvave i bez noktiju, ipak odao je beli znak ispod vrata.

U Rumi se Dena oštenila i donela na svet petoro kučića. Štenad su poklonjena Rumljanima.

Nažalost, Dena je 2007. godine uginula, ali Radovanovići i dalje čuvaju njen pepeo u svom domu u Kanadi, u koju su se, u međuvremenu odselili.

(SMP.online/foto: privatna arhiva)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here