Pećinci – opština u privatnom vlasništvu! KO JE MILORAD PANTIĆ LUKI?

0
5375

Nakon zabrane deci, čiji su roditelji politički neistomišljenici lokalnog pećinačkog moćnika Milorada Pantića Lukija, da budu upisani u predškolsku ustanovu, mnogi se pitaju ko je ovaj „seoski šerif“ i zašto vladajuća stranka SNS toleriše njegovo bahato ponašanje.

Inače, Milorad Pantić je poverenik opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Pećincima, dok je njegov brat Živorad, obavljao funkciju odbornika u periodu od 2016.  do 2020. godine.

Podsećanja radi, novinari Vojvođanskog istraživačko – analitičkog centra (VOICE) svojevremeno su otkrili da je firma “Luki komerc”, čiji su zakonski zastupnici Milorad i Živorad Pantić, na javnim nabavkama koje su raspisane u periodu od 2016. do 2020. godine u Pećincima dobila 341 milion dinara, pretežno od opštine, javnih preduzeća i Doma zdravlja u Pećincima.

Pored toga, ovaj istraživački centar navodi da u izgradnji mini zoo vrta u selu Donji Tovarnik, u opštini Pećinci, učestvuje lokalna samouprava i udruženje ribolovaca, a zakonski zastupnik udruženja ribolovaca je Darko Pantić, sin Milorada Pantića.

Njegov drugi sin, Bojan Pantić, direktor je firme Agapornis čija je delatnost botanički i zoološki vrtovi i zaštita prirodnih vrednosti. Firma Agapornis je osnovana nakon što je donet Plan detaljne regulacije Donjeg Tovarnika u kom se, između ostalog, navodi da je u centru sela predviđena izgradnja mini zoo vrta.

Iako meštani sela smatraju „da je nedopustivo da divlje životinje budu u naseljenom mestu i u neposrednoj blizini ambulante, pošte, škole i crkve”, gradnja se nastavlja dok meštani i privrednici u opštini Pećinci “žive u strahu” od poverenika SNS-a Milorada Pantića.

Iako se već više od dve godine govori o zoološkom vrtu, jedini pisani trag o izgradnji je vest iz novembra 2020. godine u kojoj se navodi da je Donji Tovarnik posetio Miki Đuričić, zvezda rijalitija, koji je, između ostalog, rekao da je došao da vidi kako napreduju radovi na izgradnji zoološkog vrta. Istraživanje VOICE-a pokazuje da je priprema za izgradnju počela 2018. godine.

Nakon donošenja Odluke o izradi Plana detaljne regulacije Donjeg Tovarnika predlog Plana je u avgustu 2018. godine stavljen na javni uvid koji je trajao da septembra te godine. U isto vreme, tačnije 10. septembra 2018, u Donjem Tovarniku je osnovano udruženje ljubitelja životinja Agapornis. Udruženje je osnovao Mile Jakovljević i cilj udruženja je, između ostalog, “saradnja sa svim srodnim ustanovama u delatnostima zoološkog vrta”.

Na sednici Skupštine opština Pećinci, održanoj 9. maja 2019. godine, doneta je odluka  o donošenju plana detaljne regulacije zone centra Donji Tovarnik. U odluci se navodi da je u zoni centra sela predviđena izgradnja mini zoološkog vrta, koji će biti organizovan kao uređeni, ograđeni prostor sa domaćim životinjama i sitnom divljači sa osnovnom funkcijom poboljšanja turističke ponude.

Mini zoo vrt je predviđen da se nalazi u takozvanoj zoni sporta i rekreacije gde je smeštena  sportska hala, kao i sportski tereni seoske osnovne škole. Prema usvojenom Planu, zoo vrt bi bio smešten između “parcela namenjenim stanovanju sa poslovanjem i centralnih sadržaja”. Deo Donjeg Tovanika koji je predviđen za rekreaciju, sport i turizam je površine 2,39 hektara od toga mini zoo vrt bi obuhvatao površinu od 1,59 hektara. Jedan deo parcela na kojima je predviđena izgradnja zoo vrta je u vlasništvu opštine Pećinci, dok je jedan deo u vlasništvu udruženja ribolovaca Donji Tovarnik.

S obzirom da je Planom detaljne regulacije navedeno da je izgradnja mini zoo vrta važna zbog poboljšanja turističke ponude, kontaktirali smo direktorku Turističke organizacije opštine Pećinci Ljubicu Bošković kako bismo dobili više informacija o budućoj turističkoj ponudi ove sremske opštine. Međutim, direktorka je na pomen zoološkog vrta rekla da ona “nije osoba za kontakt”. Na konstataciju novinara da nije jasno ko je zapravo investitor, privatno lice ili opština, direktorica TO Pećinci je dodala:

– Hajde da ja samo vidim sa ljudima koji rade na tome, pa će vam se on javiti.

Kako se moglo i pretpostaviti, narednih nedelju dana niko nije javio, a pokušaj da još jednom stupimo u kontakt i razgovaramo sa direktorkom Turističke organizacije je takođe bio neuspešan. Ljubica Bošković se više nije javljala na telefonske pozive niti je odgovorila na molbu poslatu putem SMS poruke da bar dostavi kontakt tih osoba koje se “bave zoološkim vrtom” i koje je  “delegirala” za razgovor sa novinarima.

Ipak, za razgovor sa novinarom bio je raspoložen PR opštine Pećinci Duško Srećkov koji je negirao da opština učestvuje u izgradnji zoo vrta u Donjem Tovarniku jer, kako je rekao, do službe za odnose sa javnošću takva informacija nije stigla. Na pitanje novinara o donošenju Plana detaljne regulacije Donjeg Tovarnika po kojem je u neposrednoj blizini centra sela predviđena izgradnja, Duško Srećkov kaže da nije video pomenuti Plan.

Nakon toga, pokušaj stupanja u kontakt sa samim rukovodstvom opštine Pećinci takođe je bio bezuspešan.

Inače, Darko i Bojan Pantić su takođe vrlo aktivni u društvenom životu opštine Pećinci. Poput oca Milorada, koji je dobijao nagrade za humanost od opštine Pećinci, i sinovi imaju dobru saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave.

Darko je rukovodilac pećinačkih bazena dok je Bojan u upravi,  i u saradnji sa opštinom tačnije Sportskim savezom „Razvoj sportova“ organizuju školu plivanja za decu. Pećinački bazeni su inače deo kompanije „Luki komerc“ braće Milorada i Živorada dok je dugogodišnji predsednik Saveza sportova Siniša Đokić danas aktuelni predsednik opštine.

Saradnja Sportskog saveza i Lukijevih bazena odnosi se i na „besplatno“ letovanje u Herceg Novom za učenike sa teritorije opštine Pećinci koji opštinu godišnje košta oko 2,5 miliona dinara. Na javnim nabavkaama koje raspisuje Sportski savez za “Razvoj sportova” pojavljuje samo jedan ponuđač – Luki komerc. Kada je reč o letovalištu u Herceg Novom i ono je u vlasništvu Luki komerca što je lokalnim medijima potvrdio direktor maloprodaje Aleksandar Jovičić.

Milorad Pantić je rođen i živi u Donjem Tovarniku, selu u kojem se gradi mini zoo vrt, meštani ga oslovljavaju sa Mića a najčešće po imenu njegove kompanije – Luki. U opštini Pećinci živi oko 21 hiljada stanovnika i ovu sremsku opštinu čini još 14 sela. Donji Tovarnik je među manjim selima opštine, sa nepunih 1000 stanovnika.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

PRIREDIO: M. Milivojević, izvor: INmedija, VOICE)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here