Pet saveta kako da sačuvate pametni telefon od pregrevanja

0
1232

Velike temperature mogu imati negativan uticaj na razne komponente vašeg pametnog telefona. Ukoliko se mobilni uređaj previše zagreva to za posledicu može imati oštećenje pojedinih delova, ali i gubitak i nemogućnost korišćenja određenih podataka koji se nalaze u memoriji. Usled toga, može se dogoditi da uređaj usporenije radi. U najekstremnijim slučajevima može se čak javiti i curenje baterije, što potencijalno može ugroziti vašu bezbednost.

Ukoliko primetite da se vaš telefon previše zagreva i usporava sa radom ili se čak i sam od sebe isključuje, probajte da otkrijete uzrok. Ako mislite da je to posledica starosti vašeg uređaja, postoje firme koje rade otkup telefona, pa čak i onih starih i neispravnih. Pronađite ih i pitajte koliko bi novca mogli da dobijete za vaš stari aparat.

U nastavku teksta dajemo vam savete kako da sprečite pregrevanje vašeg pametnog telefona i tako ga zaštitite od potencijalnih kvarova. Pročitajte!

#1 Uklonite masku telefona

Sigurno je da svaki omotač omogućava telu da sačuva toplotu. Takav je slučaj i sa maskom mobilnog uređaja. Ona zadržava toplotu, odnosno ne dozvoljava da se uređaj pravilno hladi. Temperatura pametnih telefona kada se koriste za razgovor ili neke manje zahtevne radnje ne bi trebalo da prelazi 45oC.

Međutim, ukoliko uređaj koristite za igranje igrica, posebno onih zahtevnijih, ili dugotrajno snimanje, te temperature mogu biti i znatno veće. Zato je potrebno privremeno osloboditi telefon maske kako bi višak toplote mogao da neometano ode, odnosno da se uređaj ohladi.

#2 Smanjite osvetljenje ekrana

Ekran vašeg telefona generiše toplotu. Što je osvetljenje jače to je i toplota koja se emituje veća. Jednostavno u podešavanjima odaberite opciju “osvetljenje” i podesite osvetljenost na onaj stepen koji vam je dovoljan da biste sasvim jasno mogli da vidite i pročitate sve poruke ili brojeve telefona.

Osim toga što će se vaš mobilni manje zagrevati, i vaša baterija će na ovaj način duže trajati. Koliko puta vam se dogodilo da vam telefon baš u tom trenutku zatreba a da vam je baterija prazna? Zato smanjite osvetljenje ekrana na uređaju i vaša baterija će duže izdržati.

#3 Proverite bateriju, punjač i kablove za punjenje

Još jedna okolnost koja često može dovesti do pregrevanja pametnog telefona je stanje u kome se nalazi baterija. Generalno, baterije imaju optimalni broj punjenja, nakon kojeg više nisu za upotrebu.

Vremenom ćete primetiti da je potrebno sve češće i češće dopunjavati bateriju. Probajte da je ne punite nikada na 100%, već na 80-90%. Isto tako, ne dozvolite da se baterija potpuno isprazni i da se telefon ugasi. Oba ova slučaja skraćuju životni vek baterije. Kada je ona starija, više se i zagreva i na taj način zagreva i ostale komponente aparata.

Ako je vaš uređaj previše star možda biste trebali da razmislite o njegovoj prodaji. Dovoljno je da u pretraživaču ukucate otkup telefona Beograd, Novi Sad, Niš ili drugi grad u kome se nalazite i pronaći ćete servise i firme koje kupuju polovne i stare mobilne telefone.

#4 Ne izlažite telefon sunčevim zracima

Ljudi često dok voze automobil ostave svoj mobilni na instrument tabli iznad volana, što može biti jako opasno za uređaj. Direktna sunčeva svetlost može neverovatno brzo zagrejati vaš telefon. Zaštitno vetrobransko staklo deluje kao sočivo pa na taj način doprinosi brzom zagrevanju uređaja.

Isto važi i kad je u pitanju stan ili neka druga prostorija. Izbegavajte da ostavljate vaš pametni telefon na stolovima ili pultovima koji su izloženi direktnim sunčevim zracima. Na taj način produžićete vek trajanja vašem telefonu.

#5 Isključite aplikacije koje ne koristite

Postoji puno aplikacija koje su zahtevne, bilo da su to video igrice ili softveri koji koriste virtuelnu realnost. Ali postoje i manje zahtevne aplikacije koje rade u pozadini i traže da procesor telefona stalno obrađuje informacije. To za posledicu ima dodatno zagrevanje mobilnog uređaja.

Rešenje je ovde veoma jednostavno. Ukoliko imate iPhone sve što treba da uradite je da dva puta brzo pritisnete dugme za početak rada i prevučete aplikacije kojima želite da onemogućite rad. Ako pak koristite telefon sa Android operativnim sistemom, uđite u podešavanja aplikacija i isključite one koje vam u tom trenutku nisu potrebne. Na ovaj način ćete takođe produžiti trajanje baterije.

Još jedna napomena: potrudite se da redovno ažurirate aplikacije. Mnoga ažuriranja uključuju i ispravke grešaka koje mogu pomoći da vaš pametni telefon radi bolje, odnosno da troši manje energije.

Baš kao što je i vašem telu potrebno da ga zaštitite od velike vrućine, tako je i pametnom telefonu takođe neophodna optimalna temperatura kako bi normalno radio. Ovo posebno može biti važno leti kada su temperature visoke. Zato poslušajte naše savete i zaštitite vaš telefon od pregrevanja.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here