Pobegli od Srbije, a ne mogu bez nje: INVAZIJA HRVATA NA ŠID!

0
2971

Šid, malo mesto uz granicu sa Hrvatskom, redovna je meta hrvatskih potrošača koji svakodnevno prelaze granicu radi kupovine.To pokazuje i činjenica da se preko granice kupuju i osnovne napmirnice kao što su hleb i mleko, a po njih se ide i biciklom ili peške.

Mere ove „invazije“ mogu se videti po kolonoma vozila koji čekaju da overe potvrde o povraćaju PDV-a pre povratka u Hrvatsku. Njihova kola su puna hrane, ali i nameštaja ili bele tehnike.

Kupili smo stolice za kuhinjski sto koje će nas, nakon što dobijemo povraćaj PDV-a, koštati oko 500 kuna (66 evra) po komadu. Nešto slično u Hrvatskoj bismo platili oko 1000 kuna (130 evra), kaže Vesna koja je u BiH kupila i keramičke pločice za kuću plativši ih 100 kuna (15 evra) manje po kvadratu u odnosu na identične u Hrvatskoj„, kaže Vesna koja pojašnjava i svoju taktiku.

Prvo smo u Hrvatskoj kupili bosanske marke po kursu od 3,83 kune za marku, što je 17 lipa manje od kursa u BiH i tu smo već uštedeli„, kaže ona.

Povraćaj PDV-a, inače, ne može se ostvariti na kupovinu goriva, alkohola i cigareta.

Ipak, uprkos masovnoj prekograničnoj kupovini, nije sve u BiH i Srbiji jeftinije nego u Hrvatskoj. Sredstva za ličnu higijenu, na primer, koštaju isto ili više nego u Hrvatskoj, pa je jedina ušteda na PDV-u. Isti je slučaj i sa voćem i povrćem.

Dodatna prilika za uštedu jeste i punjenje rezervoara gorivom iako se razlika u ceni u poslednjih godinu dana prepolovila. Danas tek oko desetak evrocenti. Ali, na pun rezervoar, ni to nije zanemarljiva razlika.

(pripremio: Milan Milivojević /foto: Profimedia)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here