Podrška lekara doktoru Martinoviću u sukobu sa antivakserima

0
2463

Nakon što je oftalmolog Dragan Martinović iz Sremske Mitrovice, ispred svoje ambulante okačio obaveštenje da neće primati pacijente koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR, ili antigenski test na koronavirus, uzburkala se antivakserska javnost u Srbiji, a iz uprave Opšte bolnice u ovom gradu, stiglo je saopštenje da je taj papir uklonjen.

Naime, reči podrške i ohrabrenja doktoru Martinoviću stižu sa svih strana, a najglasnije su kolege iz Ujedinjenih protiv kovida, koji su pisali direktoru ove ustanove.

Posle izjave oftalmologa Martinovića za naš portal, o obaveštenju koje je jedini način da objasni ljudima kako se moraju ponašati u zdravstvenoj ustanovi u vreme pandemije, pojedini mediji javili su da je ovaj papir skinut, po nalogu direktora bolnice.

Kada je reč o medijskom obraćanju, prema Statutu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, izjave daje isključivo direktor ili lice koje direktor ovlasti. Lični stav ne može biti stav ustanove. Obaveštenja ne može niko dostavljati u svoje ime na uvid javnosti ukoliko nije odobreno i potpisano od strane direktora. Obaveštenje doktora Martinovića je uklonjeno, a direktor će, u skladu sa svojim ovlašćenjima, izreći opomenu“, navodi se u odgovoru Opšte bolnice.

Ubrzo potom, stigla je reakcija kolega iz Ujedinjenih protiv kovida, a upućena je upravo direktoru Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, doktoru Draganu Malobabiću, i glasi ovako:

“Direktoru Opšte bolnice Sremska Mitrovica.

Poštovani kolega Malobabiću,

Na sve nas ostavio je dubok utisak profesionalan odnos dr Dragana Martinovića, šefa službe za Očne bolesti, prema sebi i drugima. Dopuštamo da je on formalno-pravno načinio prekršaj, ali smo sigurni da je to uradio poštujući naučne uzuse i etiku svog poziva kao i Hipokratovu zakletvu.

Zato apelujemo na Vas da postupite na sledeći način:

a) uzdržite se od bilo kakvih sankcija protiv uvaženog kolege Martinovića,

b) razmotrite načine kako da se principi za koje se on zalaže primene u celoj Opštoj bolnici.

S kolegijalnim pozdravom,

Izvršni odbor i Savet Ujedinjenih protiv kovida.”

Podsetimo, društvene mreže su proteklog vikenda bila zatrpane komentarima na ovaj hrabri i odvažni potez oftalmologa koji, kako kaže, samo želi da zaštiti zdravlje pacijenata, zaposlenih, ali i svoje.

„Ovo je moja odluka, da bih zaštitio zdravlje pacijenata koji čekaju na pregled u čekaonici, zdravlje zaposlenih i svoje zdravlje od neodgovornih osoba koje ne žele da se vakcinišu. Uostalom, osobe koje ne žele da se vakcinišu se razumeju u vakcine bolje od svetskih naučnika, znaju sve o svetskoj zaveri, tako da se verovatno razumeju i u oftalmologiju“, navodi se u obaveštenju koje je potpisao doktor Martinović.

Za medije je doktor Martinović rekao da su obaveštenje fotografisali antivakseri, ali i da mu je drago što su ga objavili, jer svi treba da znaju kako da se ponašaju kada dolaze u bolnicu u vreme pandemije.

Na nama lekarima je da prosvećujemo ljude i da ih nečemu naučimo. Ljudi očigledno ne znaju da je država propisala da prilikom prijema u bolnicu svako prethodno mora da uradi PCR ili antigenski test, ili da donese potvrdu da je vakcinisan. Na taj način se štite svi zaposleni, ali i pacijenti. Zbog čega bi mi zdravstveni radnici, lekari, medicinske sestre, spremačice u bolnici, bili diskriminisani, u odnosu na ostale. Mi moramo da se vakcinišemo, a drugi ne moraju. Ako smo mi vakcinisani jer je to naša obaveza i dužnost, onda to očekujem i od svih ostalih“, naglasio je dr Martinović.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Nova)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here