Pokrenuta peticija za sterilizaciju i vakcinaciju pasa lutalica u Sremskoj Mitrovici

0
934

Centar E8 sproveo je tokom novembra prošle godine, kampanju „od vrata do vrata“ pod nazivom „Ide Glas“ kako bi motivisali građane da preuzmu inicijativu za rešavanje problema sa kojima se susreću u svojim lokalnim zajednicama. Jedan od gradova uključenih u aktivnosti je i Sremska Mitrovica.

Sudeći po odgovorima građana datih u ovoj anketi, mitrovački aktivisti Centra E8 zaključili su da je najveći izazov sa kojim se građani susreću problem pasa lutalica. Na osnovu toga su pokrenuli peticiju za uvođenje sistematskih mera sterilizacije i vakcinacije pasa-lutalica u Sremskoj Mitrovici kako bi se smanjila njihova populacija na ulicama i bili osigurani bezbednost građana od napada pasa, širenja zaraznih bolesti, posebno besnila i prevencija daljeg razmnožavanja pasa.

Ovoj peticiji se može pristupiti na linku: 

https://ideglas.rs/2023/01/25/peticija-za-uvodenje-sistematskih-mera-sterilizacije-i-vakcinacije-pasa-lutalica-sremska-mitrovica/

Takođe, aktivisti Centra E8, u okviru peticije, obratili su se gradonačelnici Sremske Mitrovice Svetlani Milovanović dopisom u kojem je navedeno da su napadi i ujedi pasa gotovo svakodnevica građana Sremske Mitrovice.

„I dok se o problemu samo razgovara, pate i psi i ljudi. Slučajevi stavljanja otrova i eksera u hranu su neretki, od čeka stradaju i psi lutalice i vlasnički psi. Do sada nijedan slučaj trovanja i okrutnog ubijanja pasa nije rešen. Nepostojanje jasne procedure i krivičnih sankcija jasna su poruka potencijalnim trovačima koji misle da na ovaj način rešavaju veliki problem pasa lutalica. Sa druge strane, grad svake godine iz budžeta izdvaja ogromne sume za isplaćivanje odštete zbog ujeda pasa, dok postoje humani i jeftiniji načini dugoročnog rešavanja ovog problema.

Sprovedene na sistematski način, sterilizacija pasa zajedno sa vakcinacijom smatra se najefikasnijom humanom metodom za rešavanje problema pasa lutalica. Umesto trošenja para na plaćanje odštete za ujede pasa, tražimo od organa lokalne samouprave Sremske Mitrovice da se izdvoje sredstva za regularne i sistematske (najmanje tromesečne) akcije vakcinacije i sterilizacije pasa, kako bi se ovaj problem rešio dugoročno.

Na osnovu člana 56. stav 1. Ustava Republike Srbije, u što kraćem roku tražimo odgovor od organa lokalne samouprave Sremske Mitrovice na ovu peticiju.“ – navodi se u dopisu Centra E8.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here