PONOVO preventivni pregledi kukova: DISPANZER ZA DECU dobio novi ultrazvučni aparat

0
346

Dispanzer za predškolsku decu u mitrovačkom Domu zdravlja dobio je ultrazvučni aparat, koji bi trebalo da omogući bolju dijagnostiku i praćenje zdravstvenog stanja najmlađih pacijenata. Sredstva u visini od 2,5 miliona dinara obezbeđena su preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a u toku ove nedelje počeće da se rade pregledi.

Kako kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, aparat je namenjen za preventivne preglede kukova dece. Nabavkom novog ultrazvučnog aparata, dispanzer za predškolsku decu ponovo će početi sa preventivnim pregledima kukova kod beba, koji su bili privremeno obustavljeni zbog kvara starog aparata. Što je to otežavalo i produžavalo proces dijagnostike i lečenja.

Novi aparat je savremen i pouzdan, doprineće kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti dece. Prethodni aparat je bio toliko star da više nije mogao da se popravi – kaže dr Adil Elhad v. d. direktora Doma zdravlja, dodajući da će dispanzer nastaviti da ulaže u unapređenje svojih usluga i opreme.

Ultrazvučni pregled je bezbolna metoda koja omogućava uvid u stanje unutrašnjih organa, krvnih sudova, kostiju i zglobova, a preporučuje se da se deca pregledaju ultrazvukom najmanje jednom godišnje, navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Zahvaljujući novom uređaju, mnogo lakše će biti rađena usluga preventivnog snimanja kukova kod dece, radi otkrivanja displazije, imaćemo kvalitetniju sliku, što će dodatno značiti lekarima koji rade preglede  – istakla je dr Milena Mitrović Koviljac, načelnica Dispanzera za predškolsku decu, i napomenula da su ovi pregledi važni za rano otkrivanje i lečenje displazije kukova, koja može dovesti do ozbiljnih posledica po razvoj i kvalitet života deteta.

Dr Mitrović Koviljac pojasnila je da je displazija kukova stanje u kome je zglob kuka nepravilno formiran ili nestabilan, što može uzrokovati bol, hramanje, ograničenje pokreta i artritis. Ranije u uvom dispanzeru, godišnje se pregledalo oko 1.000 beba sa navršena tri meseca života.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here