Poseta ministarke za početak odvajanja otpada u mitrovačkim domaćinstvima

1
1210

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je liniju za separaciju otpada u okviru Regionalne deponije Srem-Mačva, povodom početka implementacije projekta primarne separacije otpada u domaćinstvima u Sremskoj Mitrovici i otvaranja Evropske zelene nedelje.

Ministarka Vujović je regionalnu deponiju obišla zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, ambasadorkom Kraljevine Švedske Anikom Ben David, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i gradonačelnicom Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović.

Projekat „Uspostavljanje primarne separacije komunalnog otpada u četiri regiona za upravljanje otpadom: Duboko, Srem-Mačva, Pančevo i Pirot”, sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske. U sklopu projekta, Evropska unija i Vlada Srbije obezbeđuju 26 vozila za transport reciklažnog otpada i više od 90.000 kontejnera i kanti, kao i veliku kampanju informisanja građana o primarnoj separaciji otpada u 17 gradova i opština.

Vujović je zahvalila evropskim partnerima na sveobuhvatnoj podršci Srbiji u projektnim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje sistema upravljanja otpadom.

Implementacijom ovog projekta, Sremska Mitrovica, ali ostale lokalne samouprave koje su njime obuhvaćene, poboljšaće upravljanje otpadom i unaprediće stanje životne sredine. Pomoć lokalnim samoupravama ogleda se u donaciji plavih kanti koje će biti podeljene građanima kako bi mogli da odvajaju suvi, reciklabilni otpad u domaćinstvima. Donirani su i plavi i žuti kontejneri koji će biti postavljeni u stambenim naseljima, kao i vozila za sakupljanje otpada. Odvajanjem otpada na mestu nastanka, u domaćinstvima, omogućava se reciklaža dela otpada i smanjuju količine koje završavaju na deponiji  – rekla je Vujović. 

Ministarka Vujović je najavila i proširenje regionalne deponije Srem-Mačva, kao i dodatno opremanje, ističući da će Sremska Mitrovica dobiti jedan od najmodernijih regionalnih centara u skladu sa standardima EU.

Uskoro ćemo potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj za realizaciju ovog kapitalnog projekta. Istovremeno, nastavićemo sa zatvaranjem i sanacijom nesanitarnih deponija, poput deponije „Sovljak“ u Bogatiću, uklanjanjem divljih deponija širom Srbije, ali i sa izgradnjom neophodne infrastrukture za sekundarnu separaciju otpada koja je preduslov za uvođenje odvajanja otpada u domaćinstvima – rekla je Vujović.

Ministarka je naglasila da je rešavanje pitanja upravljanja otpadom u Srbiji i povećanje stope reciklaže ključno za čistiju budućnost.

-Intenzivno radimo na uklanjanju divljih deponija i imaćemo rezultat od 700 očišćenih lokacija za godinu dana. Važno je da taj otpad bude adekvatno zbrinut i recikliran, ali je isto tako neophodan kontinuiran rad na podizanju svesti građana da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi. Pozivam građane Sremske Mitrovice, ali i Šapca, Šida, Bogatića da iskoriste mogućnosti projekta koji smo danas pokrenuli i da odvajanjem otpada u svojim domaćinstvima doprinesu zdravijoj životnoj sredini– rekla je Vujović.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

  1. Bravo za školovane talente i sve smeće iz Srbije i okruga donesite u regionalnu deponiju Srem Mačva. I za par godina eto nam brda za skijanje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here