Poskupela polisa obaveznog osiguranja automobila

0
768
Foto: Profimedia

Polise osiguranja od autoodgovornosti poskupele su od avgusta u proseku za oko 22 odsto. Cena polise osiguranja poslednji put promenjena 1. jula 2014. godine.

Prema rečima Zorana Ćirića, iz Udruženja osiguravača Srbije (UOS), polisa osiguranja je samo jedan deo ukupnih troškova za registraciju motornih vozila, ona je u nadležnosti osiguravajućih društava i jedino to poskupljuje. Dakle, ako je cena polise pre poskupljenja bila 10.000 dinara, ona će sada koštati oko 12.000, dok cena tehničkog pregleda i visina taksi koje se plaćaju prilikom registracije vozila ostaju nepromenjeni.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović navodi da je osnovni razlog poskupljenja polise osiguranja od autoodgovornosti skok cena rezervnih delova, za koji kaže da je uslovljen inflacijom na svetskom nivou.

„Tu je i rast cena usluga transporta i procene štete, a značajna stavka koja je uticala na poskupljenje su i više cene radnog časa u servisima jer su cene kod nas dostigle one koje su aktuelne u najrazvijenijim evropskim državama“, ističe Jovanović.

Kako kaže, od poslednjeg poskupljenja polise osiguranja od autoodgovornosti u Srbiji je zabeležena inflacija u visini od 20,68 odsto.

„S druge strane, u 2019. godini imali smo promenu bonus/malus sistema u delu povećanja bonusa, sa deset na 15 odsto za drugu i sa 15 na 25 odsto popusta za prvu premijsku grupu“, podvlači Jovanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here