„Poslednji“ ćurčija iz Laćarka čuva zanat od zaborava

2
5381

Ćurčija je nekada bilo prestižno zanimanje, a bez njegovih proizvoda, poput kožuha, jakni, okovratnika, je bilo nezamislivo dočekati zimu. Danas je ovo zanimanje mnogima, potpuno strano, retko da i postoji.

Došla su neka druga vremena, a pravih majstora je sve manje. Ćurčija je preteča krznara. Ovaj zanat je veoma star, a u 17. veku prvi put pominje se u Banatu, Bačkoj i Sremu. Upravo u Sremu, tačnije u Laćarku, krznar Živanović čuva ga od zaborava.

Već 40 godina krznar Ivan Živanović u svojoj radionici šije prsluke, bunde okovratnike, šubare. A koliko je uspešan, pokazuje istančanost kada je u pitanju vrsta krzna.

Krzno nikada ne izlazi iz mode. Dame ga vole zbog toga što dobro greje, ali što kako kažu, celokupnom izgledu daje jedinstvenu, elegantnu i posebnu notu.“ – kaže poslednji laćarački ćurčija, dodajući: „Sve je više veštačkog krzna, koje se prodaje sa ostalim odevnim predmetima od različitih materijala. U Sremu su prodavnice pravog krzna retkost.

Krznar Ivan Živanović, kaže da kada su u pitanju odevni predmeti od krzna, ništa se nije promenilo u proteklih 40 godina. Svoj posao voli, a to pokazuju i prestižne nagrade i priznanja.

Jedno je sigurno. Krzno nikada ne izlazi iz mode. Prirodno je najkvalitetnije, ali i najskuplje, a kako kaže krznar Živanović, to znači da nije skupo jer se kupuje na duge staze.

(Ljiljana Ćulafić/STV)

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here