POZORIŠTE „DOBRICA MILUTINOVIĆ“: Jedini profesionalni teatar u Sremu

0
2393

Veoma mali broj Mitrovčana, ali i čitave Srbije zna istoriju prvog profesionalnog pozorišta u Sremu, koje i danas postoji pod nazivom „Dobrica Milutinović“.

U Sremskoj Mitrovici posle II svetskog rata umetnička ekipa Narodnooslobodilačkog odbora za Srem 1944. počela je da igra predstave u sali Srpskog doma. Ova Umetnička ekipa je u leto 1946. godine promenila naziv u „Okružno narodno pozorište u Sremskoj Mitrovici“. Početkom 1948. Pozorište menja naziv u „Gradsko narodno pozorište u Sremskoj Mitrovici“.

Krajem 1951. godine došle su do izražaja teškoće u radu pozorišta u malom gradu i iz tog razloga je ono bilo prinuđeno da privremeno prestane sa radom. Pod nazivom „Sremsko narodno pozorište“ 1952. godine, obnovljeni glumački ansambl je ponovo počeo sa radom. Ali samo tri godine nakon blagog procvata, ponovo nastupaju problemi za ovo pozorište. Godine 1955. sreske blagajne bile su gotovo prazne i sva pozorišta su očekivala da ih preuzmu pokrajinski organi, za šta nije bilo realnih mogućnosti. Na kratko je prekinuta profesionalna pozorišna aktivnost. Od tada, u njemu se okupljaju glumci amateri.

Iste jeseni 1955. počinje sa radom „Amatersko pozorište u Sremskoj Mitrovici“, koje 1974. godine dobije ime Pozorište „Dobrica Milutinović“. Status profesionalnog pozorišta obnovljen je 1989. godine uz zalaganja tadašnje upravnice Dušanke Zrilić, ali bez profesionalnog glumačkog ansambla.

Pozorište „Dobrica Milutinović“ bilo je domaćin Susreta profesionalnih pozorišta Vojvodine 1993. i 1998. godine.

Ovo pozorište u svom sastavu ima Dramski i Omladinski studio gde mladi amateri stvaraju predstave sa velikim dramskim potencijalom, stoga je jedino profesionalno pozorište u Sremu sa dugom tradicijom negovanja amatera. Od 2012. godine na čelu mitrovačkog pozorišta je glumica Jelena Janković.

U pozorištu se izvode predstave namenjene deci i mladima, a repertoar je posebno bogat pred Božićne i novogodišnje praznike kada se svi u pozorištu trude da ulepšaju praznične dane najmlađim stanovnicima Sremske Mitrovice.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here