Predavanje na temu obrazovanja dece – biciklista

0
503

Projekat o temi obrazovanja dece biciklista predstavljen je u Osnovnoj školi „Jovan Popović”, a lokalna samouprava u Sremskoj Mitrovici i gradska Agencija za bezbednost saobraćaja nameravaju da sprovedu ovaj projekat u svim osnovnim školama. Održano je i prvo predavanje iz te oblasti, teorijska ali i praktična obuka dece u bezbednoj vožnji biciklom.

Grad Sremska Mitrovica podstiče obuku dece tokom koje mogu da nauče saobraćajne propise i način na koji se bezbedno kretati, trudeći se da stave akcenat na korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva. Teme koje se obrađuju su: Saradnja subjekata bezbednosti i saobraćaja; Uloga učitelja i bezbednost dece u saobraćaju; Bezbednost biciklista u saobraćajuu Deca kao biciklisti u saobraćaju.

Ipak, ono na šta posebno treba obratiti posebnu pažnju je njihova bezbednost. Ukoliko su nepažljivi i ne poštuju bezbednosne mere i saobraćajna pravila, mogu dovesti sebe u opasnu situaciju, povrediti se odnosno doživeti neku nezgodu. Vožnja bicikla, trotineta i skejtborda podrazumeva učenje o bezbednosti, upotrebu zaštitne opreme i vožnju u bezbednom okruženju. Projekat je multimedijalnog karaktera i sprovodi se modernim tehnikama učenja, uz korišćenje projektora, laptopa, zvučnika, video materijala, slika, itd. i sastoji se od gledanja crtanih filmova posvećenih bezbednosti saobraćaja, igranja saobraćajnih igara i rešavanja saobraćajnog kviza. Prezentovani su i deo opreme i 3D modela, koji će biti korišćeni naknadno u praktičnoj obuci učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole.” –  rekla je načelnica Gradske uprave za saobraćaj Jasna Poznanović.

Kako je najavljeno, u narednim mesecima biće obezbeđen poligon koji će biti vlasništvo Grada, kako bi se, na taj način, edukovali najmlađi sugrađani predškolskog i osnovnoškolskog uzrata za bezbedno korišćenje bicikla, električnog bicikla i  električnog trotineta.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here