Prezentovan projekat „Podsticanje mladih za učešće u procesu EU integracija“

0
244

Podsticanje mladih za učešće u procesu EU integracija” – REBOOTING, je trogodišnji projekat koji pokrenut uz podršku Evropske Unije i fokusiran na osnaživanje mladih u Vojvodini, uzimajući u obzir jedinstvene društvene, kulturne i ekonomske faktore regiona. Projekat ima za cilj stvaranje sigurnih prostora za učešće mladih i učenje o evropskim vrednostima u Vojvodini, odnosno stvaranje resursnih centara za omladinsku participaciju i učenje o EU, kao i osnaživanje omladinskih organizacija koje implementiraju različite omladinske aktivnosti vezane za proces pristupanja Evropskoj Uniji i EU integracije.

Nosilac projekta je omladinski savez udruženja OPENS, a partneri na projektu su Western Balkans Institute, Bečejsko udruženje mladih – BUM, SINHRO i Somborski edukativni centar – SEC, dok su pridruženi partneri Grad Kikinda, Grad Sremska Mitrovica, Grad Subotica i Grad Zrenjanin.

Domaćin Ceremonije bio je gradonačelnik grada Novog Sada Milan Đurić, dok su Ceremoniji prisustvovali predstavnici sledećih gradova: Subotica, Sombor, Pančevo, Kikinda, Zrenjanin, Sremska Mitrovica i Bečej, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Kontekst projekta REBOOTING

Prema najnovijem Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji (KOMS) iz 2023. godine, populacija mladih u Srbiji čini 15,76% ukupne populacije, pri čemu 16% mladih ima pozitivne stavove prema Evropske unije, 39,6% negativno, a 44,4% populacije mladih ima neutralan stav prema EU. Izveštaj takođe pokazuje da 24,9 odsto anketiranih mladih ljudi u Srbiji tvrdi da ih ne interesuju društvena i politička dešavanja u zemlji. Takođe, prisutna je i zabrinutost zbog iskrivljene slike mladih u medijima.

Zato je, uz finansijsku podršku Evropske unije, pokrenut projekat “Podsticanje mladih za učešće u procesu EU integracija”(REBOOTING), koji je fokusiran na osnaživanje mladih u celoj Vojvodini (7 okruga u Vojvodini i 8 ciljnih lokalnih samouprava).

Podsticanjem pozitivnih osećanja prema članstvu Srbije u porodici evropskih naroda, projekat ima za cilj stvaranje 8 bezbednih omladinskih prostora za učešće mladih. Time podstiče kritičko razmišljanje i učenje o evropskim vrednostima i EU integracijama u Vojvodini. Ciljne grupe projekta obuhvataju 3 šire kategorije: mladi, odrasli i institucije. Pošto je projekat usmeren na sistemski pristup aktivaciji mladih u Vojvodini, uglavnom će biti usmeren na učenike 7. i 8. razreda osnovne škole, učenike srednjih škola i studente visokog obrazovanja. Pored ovih grupa, fokusiraće se na NEET mlade, ruralne i socijalno ugrožene, etničke manjine, LGBT+, versku i političku omladinu.

Program projekta REBOOTING

Projekat kreira inovativne programe učešća za proširenje znanja o EU (proces pristupanja) i testiranje stavova mladih o relevantnim društvenim temama za EU, podstičući interakciju među mladima. Tokom trogodišnje implementacije, projekat će se koristiti različitim alatima za dosezanje, informisanje i edukaciju korisnika.

Neke od najistaknutijih metodologija rada su panel debate o EU, Sokrat kafei, pilot programi neformalnog obrazovanja u okviru građanskog vaspitannja, produkcija podkast emisija o srodnim temama i druge metodologije.

Projekat REBOOTING daje značajnu ulogu lokalnim OCD i neformalnim grupama u procesu evropeizacije Srbije kroz izgradnju kapaciteta za 8 omladinskih prostora u 8 različitih lokalnih zajednica koji će delovati kao resursni centri za učešće mladih i učenje o EU i evropeizaciji. Pored toga, projekat obezbeđuje finansijsku podršku za 24 omladinske organizacije i lokalne inicijative u razvoju i sprovođenju niza omladinskih aktivnosti koje se bave procesom evropskih integracija i pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here