Prodavnica BEZ PRODAVCA, svako uzima šta hoće i OSTAVLJA NOVAC!

0
4847

Iako novo prkosi starom, još uvek postoji ono što se može nazvati tradicionalnom Srbijom. Daleko u srcu Šumadije, Đedina vodenica do koje vas, verovali ili ne, mogu dovesti i gugl mape ima gotovo takođe tradicionalni zadatak da vas učini boljim ljudima.

Osim što je ucrtana na gugl mapama, njen još veći adut kojim može da privuče turiste i sve oni koji prolaze ovim delom Srbije jeste radno vreme koje ne postoji! Da, ova vodenica je otvorena ceo dan puta 365, a čak joj ni policijski čas tokom pandemije korona virusa nije stavio katanac. Osim toga, ona predstavlja svojevrsnu samoposlugu u kojoj nema nikoga, već se ljudi posluže brašnom i ostave novac.

Prilikom ulaska u ovu vodenicu nećete čuti uobičajene pozdrave na koje ste navikli kada odlazite tamo gde ima nekoga. „Dobar dan“, „izvolite“ i „zdravo“ ove su zamenjeni prepoznatljivim zvukom vodeničkog mlina koji neumorno melje brašno. Vodenica-prodavnica, kako bismo je mogli nazvati u unutrašnjosti ima raf sa izloženom robom – različitim vrstama brašna upakovanim u najlon kese, na kojima je zalepljena jednostavna deklaracija sa tipom i cenom brašna.

U centralnom delu vodenice, nakon što se se poslužili brašnom koje ste želeli nalazi se kasa koja predstavlja svojevrsnu potvrdu da nemaju samo veliki trgovinski lanci ekskluzivno pravo na samouslužne kase.

Iako analogna, nalik onima koje srećemo u crkvi, u nju ostavljate onoliko novca koliko košta proizvod koji ste uzeli, a ukoliko dajete novčanicu sa većom vrednošću, možete uzeti kusur. Vlasnik vodenice Dragan vam se sa podignutog poklopca ove kase zahvaljuje na poverenju.

Potpisani Dragan ovom vodenicom-samoposlugom upravlja 30 godina. Neverovatno, ali prema njegovim rečima, za 30 godina nije bilo nikoga ko je uzeo brašno, a nije platio kupljeno. On je rekao da na ovaj način mušterijama pruža priliku da postanu bolji ljudi. Možda otuda i ne čude poruke ispisane u vodenici kao što su „Život i poverenje jednom se gube„, „Ako sumnjaš u čoveka s njim ne posluj, ako posluješ ne sumnjaj„, „Poštenje i poverenje žive u vodenici„.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Priče s dušom)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here