Projekcije arheološkog filma o tvrđavi Kupinik

0
466

Arheološki film pod nazivom „Tvrđava Kupinik – 500 godina posle“ biće prikazan u okviru manifestacije „Dani opštine Pećinci 2022“ u dva naselja pećinačke opštine. Najpre će meštani Kupinova imati priliku da ga pogledaju u utorak 17. maja u Osnovnoj školi „Dušan Vukaosvić Diogen“ s početkom u 18 časova, dok će u četvrtak 19. maja biti prikazan u Zavičajnoj kući u Šimanovcima s početkom u 18 časova.

Autori polučasovnog filma su student režije Slobodan Stanković iz Pećinaca i arheolog Perica Odobašić iz Kupinova, a sniman je 2021. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i pećinačke lokalne samouprave, povodom obeležavanja pet vekova od razaranja tvrđave „Kupinik“ u Kupinovu u produkciji „KCP – Muzej Kupinik“ koji od prošle godine funkcioniše u okviru centralne ustanove kulture u opštini Pećinci, sa sedištem u Kupinovu. Za snimanje i montažu filma bio je zadužen Dejan Todorvić iz Stare Pazove.

U filmu pored Perice Odobašića govore i istoričar i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu dr Boris Stojkovski, redovni profesor srednjovekovne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu dr Svetlana Tomin, arheolog-konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika u Sremskoj Mitrovici Biljana Lučić i master inženjer arhitekture-konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici Ivan Filipović.

Film je premijerno prikazan prikazan krajem prošle godine u pećinačkom Kulturnom centru.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here