Promocija knjige o rokenrolu: PROMENA KOJA OBEĆAVA!

0
607

Mitrovačka carska palata, preciznije objekat kojim su njene iskopine pokrivene, jer osnovna namena mu je da sačuva tragove jedne od četiri rimske prestonice, a koji je godinama bio stecište najgoreg ološa, gde su kriminalci pucali i klali se razbijenim flašama, odakle je prečesto i do zore treštalo nešto što se muzikom ne može nazvati (zašto na proteste Dekanca i okoline nadležni nisu reagovali, sami izvucite zaključak) najzad je bilo mesto s nekom skroz drugačijom publikom i niko nije prepadao prolaznike, što je prethodnih godina bila praksa, a, zamislite, bila je promocija knjige i to o rok end rolu.

Mitrovački gost bio je Dušan Vesić, novinar, u muzičkim krugovima najpoznatiji kao autor sjajnog dokumentarnog serijala „Rockovnik“, kao i autor knjige o Margiti Stefanović „Magi – Kao da je bila nekad“, koju svi znaju kao klavijaturistu grupe EKV i koju je napisao da bi u moru špekulacija otkrio istinu o ovom velikom talentu ranga Pogorelića, a koju je lično dobro poznavao.

Ovom prilikom autor je promovisao svoju novu knjigu koja se bavi nastankom panka i novog talasa u SFRJ. Tu su bile i „Nove komšije“, stara mitrovačka ekipa muzičara koja je na radost publike odsvirala nekoliko pesama, naravno iz tog perioda, a posle…

Znate, nije mi ovo prva književna promocija i za neupućene, suština je da autor dođe ne bi li prodao neku knjigu, a publici se upriliči red čitanja odlomaka, pa malo ćaskanja sa autorom, ALI!

Prvi put vidim autora tako negativnog, kojeg moderator čak i da je bio bolje pripremljen (a poznaju se od ranije!) nije mogao da navede na više od šturih odgovora, a u praksi je moderator autoru potreban tek da ne bi pričao sam sa sobom. Jedino što sam interesantno čuo je odgovor na moju konstataciju kako je deo tog bunta socijalističke omladine bila i ćerka tadašnjeg predsednika predsedništva SFRJ. Na molbu da nam nešto više kaže o tome, naš večerašnji gost ko po kazni procedi da se iz te kuće i uz zaštitu policije (tad milicije) valjao heroin, ali to nije interesantno… (crazy)

Domaćin, Ustanova za negovanje kulture „Srem“ potrudila se da ljubiteljima ovakve vrste literature priušti prijatno veče u lepom ambijentu i nadam se da će ih biti još, kao i da će sa odabirom gostiju imati više sreće.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Branislav Markićević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here