Restoran u Nemačkoj nudi platu konobarima od 11.000 evra!!!

0
392

Čak 11.000 evra mesečno bi mogao da zaradi konobar koji se zaposli u mestu Soderstorfu (Donja Saksonija) u Nemačkoj. Ovoliku platu, naime, nudi ugostitelj iz spomenutog mesta. Kako navode nemački mediji, ugostitelj očajno pokušava da pronađe kadar koji mu nedostaje.

Teško da je bilo koja druga industrija toliko stradala od pandemije koronavirusa kao restorani i hoteli. Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali gastronomiji nedostaju desetine hiljada zaposlenih. Restoranska industrija sada pati od nedostataka radnika.

“11.000,00 evra. Od sada!”. S tim natpisom Filip i Kristina von Stum oglašavaju se u Soderstorfu, Donja Saksonija. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojem se održavaju seminari i razni događaji. Teoretski, rekao je Filip von Stum za nemačke medije, mogao bi svake godine ovde da ugosti 50 venčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga, može da pristane na održavanje između 10 i 15 venčanja godišnje.

Primer ugostitelja iz Donje Saksonije nije jedini. Nemačka agencija za zapošljavanje izvestila je o 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu u junu.

U Nemačkoj nedostaje više od 66.000 kuvara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vreme.

Ne manjka potražnje. Ifo institut nedavno je čak došao do zaključka da je ugostiteljstvo u Nemačkoj u usponu. Barem u velikim gradovima, kao što su Minhen, Berlin, Hamburg, Štutgart i Drezden – prodaja je sada znatno bolja od 2019. godine.

To vredi i ako izuzmete inflaciju koja je od tada prevladala. “Kompanije su uspele da prenesu deo svojih povećanih troškova za osoblje, hranu i energiju, a da se gosti nisu udaljavali”, pišu ekonomisti.

U Berlinu je, na primer, prodaja oko 60 posto veća nego pre pandemije. U ostalim gradovima rast se kreće između 25 i 35 posto. Ali, zarada je takođe porasla u proseku u celoj zemlji, iako su dobici u ruralnim područjima manji, piše Fenix Magazin.

Međutim, iako industrija dobro posluje, premalo zaposlenih želi tamo da radi. Naprotiv, mnogi odlaze i ne vide se dugoročno u ugostiteljstvu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here